KAKO KUPITI NAJPOVOLJNIJI TOALET PAPIR? Penzioner nam je otkrio tajnu
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Kupovina toalet papira, koji je drastično poskupeo, pretvorila u igru pogađanja. Svi oni koji su postali malo oprezniji pred inflacijom i žele da provere proizvod pre nego što ga stave u korpu, shvatili su da sa toalet papirom nikada ne možete biti sigurni – naime, većina proizvođača na ambalaži daje informacije o broja rolni i slojeva papira, ali ne i o broju listova ili dužini jedne rolne, što praktično znači da je za većinu proizvoda poređenje nemoguće.

Brojevi listića u rolni razlikuju se ne samo od brenda do brenda, već i unutar različitih proizvoda istog proizvođača, tako da podatak o broju rolni kupcu baš i ne govori mnogo, a da ne govorimo o tome da je potpuno besmislena jer je to jedina informacija o proizvodu koju potrošač može lako da sazna pre kupovine.

Zanimalo nas je zašto je to tako. Zašto, na primer, težina mora da se piše na hrani, na sredstvima za čišćenje je obavezna informacija o litri, a na toalet papiru, koji se razlikuje od proizvođača do proizvođača, retko se nalazi podatak na osnovu kojeg se da li je moguće saznati nešto o količini proizvoda? 

 A koji podaci moraju biti na deklaraciji za toalet papir? Deklaracija mora da sadrži žig, naziv robne marke, naziv i adresu proizvođača, naziv i adresu sedišta uvoznika i zemlju porekla ako se proizvod uvozi, propisane toksikološke i ekološke oznake, uputstva za upotrebu kada je to neophodno za pravilnu upotrebu i eventualno druge neophodne oznake.U skladu sa navedenim, označavanje broja rolni, tabaka ili dužine papira su neobavezujući podaci koje proizvođači mogu dobrovoljno staviti u svrhu informisanja potrošača“, stoji u odgovoru.

Stoga je svaka informacija o količini tog proizvoda dobra volja proizvođača, pa ne čudi što se mnogi od njih odlučuju da podatke o broju listova uopšte ne napišu na ambalaži, a iz primera onih koji do, vidimo da je teško napraviti poređenje jer se paketi razlikuju po broju rolni, slojevima papira, brojevima – ali i po veličini listića.

Međutim, jedna penzioner je otkrio trik koji koristi prilikom kupovine toalet papira. Prvo, ne uzima u obzir one koji uopšte ne daju podatke o broju karata, a upoređuje ostale na način da za svaki paket izračuna cenu hiljadu karata i tako izabere najpovoljniji paket. „Obračun cene po rolni nije moguć jer proizvođači nemaju standardan broj listova u rolni, ali je moguće izračunati cenu po hiljadu listova, što sam smatrao najpraktičnijim. Ja sam penzioner, pa vežbam mozak“, našalio se. Zato smo iskoristili njegov trik i napravili nekoliko kalkulacija cena na nasumično odabranim proizvodima. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading