REGISTROVAN OPASAN VIRUS Napada sinuse i mozak, Srbi se sve više žale na ove simptome
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Deca su prva na udaru ovog virusa, ali nisu pošteđeni ni odrasli, naročito oni koji rade u kolektivu jer se tu on najlakše prenosi. Širi se kapljičnim putem, kroz priču, kijanje i kasnije rukovanje. Takođe, najviše kruži u vrtićima i školama te su zbog toga deca prva na udaru.

Ovaj virus može da uhvati moždane ovojnice koje obuhvataju mozak i zato se javlja glavobolja. Može da napadne i sinuse, a neretko se javlja i dijareja - objašnjava dr Milićević i dodaje da su simptomi kod dece izraženiji.

Dr Milićević savetuje i da je potrebno mirovanje, jer simptomi mogu da traju od tri do pet dana.

- Pored mirovanja treba uzimati lek za temperaturu, dosta tečnosti i vitamina, dok ne treba davati antibiotik. U suštini organizam se sam izbori sa ovim komplikacijama. Problem nastaje zato što su simptomi gotovo identički kao kod alergija, a sezona je u toku. Jedino šta može da razliku respiratorni virus od alegije je prisustvo odnosno odsustvo temperature.

Povećan broj pregleda

Na Dečijoj klinici Klinicko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" povećan je broj pregleda i prijema dece na alergološko i pulmološko ispitivanje, na dnevnom nivou obavi se do 100 pregleda i konsultacija u ambulanti, a između 10 i 15 alergo testitanja na zakazivanje.

Ipak svakako je preporuka da se treba javiti lekaru kako bi precizno ustanovio o čemu je reč, kako kod dece tako i kod odraslih - zaključuje dr Milićević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading