IZLOŽBA ZA SVA VREMENA Od oldtajmera do električnih vozila: U Srbiju automobili stigli pre 120 godina
Foto: Alo/Foto: Alo!/Mirjana Jemović Mačužić

Prošlo je tačno 120 godina od dolaska prvog automobila u Srbiju, a zvuči neverovatno da je samo jedan vek bio dovoljan da se u ovoj industriji dese takve promene. Povodom obeležavanja ovog jubileja, na platou ispred Saobraćajnog fakulteta organizovana je izložba koja ilustruje tu istoriju od oldtajmera do električnih automobila.

Pod sloganom „Tragovi prošlosti na putu budućnosti“ okupili su se ljubitelji automobila, poštovaoci, kolekcionari, roditelji sa decom, studenti, profesori...

Među njima se našao i omiljeni sveštenik Predrag Popović, koji je sa ostalim posetiocima sa pažnjom slušao brundanje motora jednog fiće koji zvuči, ako ne isto, onda još bolje nego dana kada je kupljen, ’70 i neke.

Za ozbiljne poznavaoce i radoznale

Pored izložbe na platou ispred zgrade, u prostorijama Fakulteta organizovana su i predavanja i izložba o istorijatu automobilizma u Srbiji, kao i predavanja o elektromobilnosti.

- Čist je kao suza - ističe ponosni vlasnik, a ovo bi za svoje ljubimce mogli da kažu i ostali izlagači. 

Posetioci su mogli da vide najsavremenija rešenja elektromobilnosti renomiranih svetskih proizvođača, kao i automobile koji će na reprezentativan način predstaviti epohu automobilizma koja je iza nas.

Da mladi na kojima svet i industrija ostaju imaju šta da kažu i nisu baš bandoglavi kao što to neki tvrde, dokaz su studenti okupljeni kao posetioci i kao volonteri na ovom događaju.

- Upisao sam ovaj fakultet jer se odmalena divim automobilima, ali danas sam shvatio da ću tokom planiranja i osmišljavanja rešenja za saobraćaj da uzimam u obzir dušu ovih mašina i onih koji ih voze. Ovi ljudi žive za vožnju i automobile - rekao je za Alo! Uroš, student i volonter, i dao nadu da će i o nekim budućim četvorotočkašima imati ko da brine.

Dan planete Zemlje 

Kao omaž nastojanju automobilske industrije da razvija održivu i ekološki prihvatljivu mobilnost, za dan održavanja skupa izabran je Međunarodni dan planete Zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading