RUSI I DALJE HRLE U SRBIJU Dolazak doseljenika usporen, ali nije zaustavljen
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Nakon tri velika talasa ruskih doseljenika u Srbiju, ponajviše u Beograd, smatralo se da je poslednjih meseci zaustavljen njihov dalji dolazak, ali očigledno da je to bio sam privid.

Brojke su neumoljive, a prema njima samo u martu je u Srbiju ušlo oko 34.000 ruskih građana, a oni su u prvom kvartalu ove godine u Srbiji otvorili više od 600 firmi.

Veliki broj ruskih građana je premestio svoja radna mesta u Srbiju, nastavio poslove, mnogi su čak i zaposlene preselili. Među podacima za prva tri meseca u godini se spominje i 600 novih firmi, što može da znači da je trebalo vreme od nekoliko meseci da bi se prilagodili na nove uslove rada i sredinu. 

Iako se čini da je sada sve stalo, Rusi i Ukrajinci i dalje dolaze, donekle u manjem broju.

"Nisu svi koji dolaze dobrostojeći"

Veliki broj Rusa prošle godine je doveo do tektonskih promećaja na tržištu nekretnina i drastičnog skoka cene stanova za izdavanje, posebno u prestonici. Ipak, prema rečima Radoša Đurovića, izvršnog direktora Centra za za zaštitu i pomoć tražiocima azila, njihov uticaj na cene je najnverovatnije stao jer nisu svi toliko imućni da bi mogli beskonačno da izdvajaju velike mesečne prihode za kirije. 

Nema više navale kao tokom 2022.

U aagencijama za nekretnine u Subotici, gradu u koji je od prošle godine došao prilično velik broj ruskih i ukrajinskih državljana, kažu da "realni zakupi stanova nisu uopšte bitno menjani".

-  Realni stanodavci nisu podizali drastično cene, pa zato sada cene i ne padaju. To su samo pojedinci iskoristili situaciju u kojoj su bili Rusi i Ukrajinci i oni su podigli cene, ali to je samo zato što su stanove uzimali u rentu na kratko, na mesec, dva ili tri. Sada toga ima sporadično. Prošle godine je bilo oko pet dolazaka nedeljno u agenciju, a sada se možda jedan interesuje. Oni koji su kod nas dolazili su tražili stan na dva meseca da bi u tom periodu mogli da biraju nekretninu koju bi kupili - kažu iz jedne beogradske agencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading