OPASNIJI OD CIGARETE, A HIT MEĐU MLADIMA Da li znate šta je snus?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Da li biste kupili nešto što je zabranjeno u našoj zemlji i što može ugroziti vaše zdravlje? Ako ste probali "snus" vrećice u kojima je vlažni i mleveni duvan koji se stavlja između usne i desni, a pakuje u kutijicu bez upozorenja po zdravstvene posledice verovatno niste znali da se u našoj zemlji prodaje na crno.

"Snus' sam počeo da koristim kada sam bio treća godina srednje škole. Pušač sam i koristio sam ga dva do tri puta dnevno. To je bila vrsta malaksalosti, kao da mi celo telo naglo oslabi. Imao sam i mučnine. Nakon tri nedelje korišćenja, primetio sam da mi otpada deo desni, što mi je jako smetalo u toku obroka zbog bolova i peckanja. Tada sam odlučio da prestanem“, priča svoje iskustvo konzument koji ga je probao, ali pred kamere ne želi.

Želi da kaže i da ga nikada više ne bi koristio, svestan da je mogao proći sa težim posledicama. To potvrđuju i doktori.

"Ljudi koji ga dugo vremena konzumiraju imaju neželjene efekte – oboljenja desni, paradentopatiju, ispadanje zuba. Oni češće obolevaju od karcinoma usne duplje, karcinoma ždrela, jednjaka“, ističe doktorka Ivana Petrović.

Međutim, među konzumentima nisu samo oni koji žele da se odviknu od cigareta. Sve je češće privlačan mladima, čak i sportistima, kažu upućeni, koji ne znaju neželjene efekte tog proizvoda, posebno pri prvom uzimanju.

"Ministarstvo zdravlja je na zahtev, obavestilo carinu da uvoz tih proizvoda ne treba odobravati, kao i da pravno nisu regulisani u Srbiji. Stav Ministarstva je da ne treba dozvoliti uvoz i prometovanje ovih proizvoda na našem tržištu“, priča Raša Milanov iz granične sanitarne inspekcije.

Snus nelegalno u prodaji

Iako se do njega lako dolazi, u pojedinim prodavnicama duvana ili preko interneta, kako se snus našao u slobodnoj prodaji u našoj zemlji ni nadležni ne znaju. Znaju da prodaja nije regulisana zakonom i da ga nema u registru duvanskih proizvoda.

"Nijedan privredni subjekt se nije obratio Upravi za duvan, da bi izvršio registraciju takvog proizvoda i realizovao njegov uvoz. Legalnog uvoza 'snusa' u Srbiji nije bilo. Nije regularan oblik prodaje i treba utvrditi puteve kako je dospeo u promet“, kaže Milanov.

U prometu je, potvrđuju iz Tržišne inspekcije, nelegalno. Ukoliko ga zateknu, mogu da zabrane prodaju.

"Tržišna inspekcija ima ovlašćenja da kod trgovca, koji ne poseduje dozvolu za promet duvanskih proizvoda koju izdaje Uprava za duvan, oduzme  zatečenu količinu duvanskog proizvoda 'snus' i da podnose prijavu sudu. U prošloj godini imali smo jednu prijavu koja se odnosila na prodaju 'snusa' preko Interneta“, kažu u Ministarstu unutrašnje i spoljne trgovine.

Jedina evropska zemlja koja je legalizovala prodaju je Švedska. S druge strane, njegova upotreba zabranjena je u mnogim zemljama EU i Velikoj Britaniji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading