ČAČANSKI ČUVAR NEBA SA MOTOROLOM: Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće
Foto: Alo/RINA

 Protivgradni strelci širom zemlje spremni kao zapete puške čekaju naredbe iz Radarskog centra Užice, spremni da deluju i tako spasu voće i povrće zasađeno na stotinama hektara, kao i stambene objekte. Dragan Milovanović iz čačanskog sela Prijevor ovim poslom bavi se skoro dvadeset godina.

- Posao nije težak, ali je mnogo odgovaran. Tih meseci koliko traje sezona ne možete skoro nikad da se udaljite mnogo od kuće i stanice, ja sa motorolom idem svuda i trčim na stanicu kad dobijem naredbu. Dešavalo se i u po noći da moram ustati. Ispaljivao sam rakete i u tri sata ujutru. Pošto je posao mnogo odgovoran a slabo plaćen, mladi neće da ga rade i zato na stanicama mahom i imate samo starije ljude, kaže za RINU ovaj protivgradni strelac.

Tokom skoro dve decenije staža, Draganu je protivgradna stanica postala kao druga kuća. Nekada u njoj provede sate i sate. Ono što je važno jeste njegova brza akcija i reakcija, kako bi rakete blagovremeno bile ispaljene i razbile gradonosni oblak.

- Bilo je dana kad sam po dva puta dolazio u stanicu, a u jedan oblak ispaljivao i po nekoliko raketa. Od momenta kad me pozovu ja imam 12 minuta da se pojavim na protivgradnoj stanici, pokupim rakete i stavim u lanser, a onda za ispaljivanje je potrebno oko 30 sekundi. Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće“, kaže Dragan.

Ovaj protivgradni strelac čuva nebo iznad nekoliko čačanskih sela, svoje i imanje svojih komšija. Kaže da posao nije lak, uslovi su nezahvalni, ali ipak straha nema.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading