MENJA SE ZAKON ZBOG "VEJPA"! Kazne i do 50.000 dinara!
Lil Solid

Prodavci e-cigareta i sličnih artikala koji svoje proizvode prodaju maloletnicima ubuduće će morati da plate novčanu kaznu od 50.000 dinara, odnosno oko 430 evra.

Prema izmeni Zakona o zaštiti potrošača koja tek treba da se nađe u skupštinskoj proceduri, osobama mlađim od 18 godina biće zabranjena prodaja, servisiranje i poklanjanje elektronskih cigareta sa ili bez nikotina, kao i drugih proizvoda namenjenih pušenju, ušmrkavanju, sisanju, žvakanju ili udisanju isparenja.

Zabrana se odnosi na proizvode sa ili bez nikotina.

Proizvodi trenutno mogu da se kupe na svakom ćošku, od trafika do lokalnih prodavnica, različitih specijalizovanih radnji, pa čak i u kafićima.

"Ovo pitanje do sada nije regulisano u zakonodavnom sistemu Republike Srbije. Ne postoji definicija elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina, kao ni zabrana prodaje maloletnicima, kao posebno osetljivoj kategoriji. Na ovaj način biće omogućene i sankcije u slučaju prodaje, servisiranja i poklanjanja ovih proizvoda. Upravo zbog toga je naglašena hitna potreba za regulatornom akcijom koja se sada sprovodi", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.

Resorno ministarstvo saopštilo je da počinje da radi na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u ovom delu, kako bi rešili veliki nacionalni problem - pušenja na zatvorenom.

Da podsetimo, nedavno je izmenjen i Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, prema kome će biti uvedena potpuna zabrana pušenja u svim tipovima zatvorenih javnih prostorija.

Popularnost e-cigareta i drugih elektronskih artikala sve je veća kod mladih, a utvrđeno je da se na ovaj način podstiče zavisnost od nikotina a korisnici izlažu kancerogenim supstancama.

Tinejdžere prilikom kupovine niko ne pita za godine, roditelji se prave slepi

Gordana Plemić iz Udruženja građana "Roditelj" za RT Balkan kaže da je prošlogodišnje istraživanje koje su sproveli nad srednjoškolcima pokazalo da su proizvodi poput "vejpa" i sličnih lako dostupni, i da ih prilikom kupovine niko ne kontroliše.

"Čak 83,3 odsto dece tvrdi da 'do elektronskih cigareta dolaze lako' i da ih 'prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina'. Samo 16,7 odsto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima. Većina roditelja je kazalo da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode (70 odsto), dok preostalih 30 odsto nema saznanja o tome. Indikativno je da čak 78 odsto roditelja tvrdi da njihova deca ne koriste elektronske cigarete. Sa druge strane, kada su upitani da li prijatelji njihove dece 'vejpuju', 46 odsto roditelja je to potvrdilo. 

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera, čak 81,3 odsto zna šta je "vejp", dok je 18,8 odsto čulo, ali ne zna šta je. Veći deo ispitanika, njih 62,5 odsto se izjasnio da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 odsto konzumenti istih.

"Oko 95 odsto roditelja smatra da bi trebalo više da se razgovara o ovome, a 1 odsto veruje da za time nema potrebe, ili da tema elektronskih cigareta uopšte nije važna. Ono u čemu su gotovo svi ispitanici bili saglasni (99 odsto njih) jeste da bi prodaja ovih proizvoda morala biti zabranjena maloletnicima", kažu iz UG "Roditelj".

Većina istraživanja pokazala je da se konzumiranjem elektronske cigarete, sa ili bez nikotinskog punjenja, pored vodene pare, oslobađaju i brojne kancerogene hemikalije. Štetno dejstvo ovih proizvoda odražava se na zdravlje mladih ali i na životnu sredinu.

Zaštitnik potrošača: Neophodno informisati i edukovati mlade

Zaštitnik potrošača Beograd, Petar Bogosavljević, za RT Balkan kaže da podržava sve što je vezano za smanjenje pušenja i zavisnosti od duvana.

"Smatram da je takav korak neophodan, uz napomenu da bi zakonodavac trebalo da uloži veće napore u informisanje i edukaciju mladih o štetnosti elektronskih cigareta i drugih sličnih proizvoda", podvlači on i dodaje da očekuje da se poradi i na kompletnijoj izmeni Zakona o zaštiti potrošača.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading