Nova najava Ministarstva trgovine obradovaće roditelje: Klinci, nema više pušenja!
Foto: Shutterstock

Iako se i lekari i roditelji i nastavnici za ovu uredbu bore već godinama, šta je tačno doprinelo ovom koraku, nije navedeno, dok se među spekulacijama navodi da je jedan od razloga apel ministarke zdravlja dr Danice Grujičić, ali i brojna istraživanja sprovedena u prethodnom periodu.

Jedno od njih je sprovelo Udruženje roditelja krajem prošle godine, a pokazalo je da maloletnici mogu da nabave kako obične tako i električne cigarete jednako lako kao i punoletne osobe.

- Mogu da ih nabave u lokalnim marketima i kioscima, i to bez provere starosti kupca - navode iz ovog udruženja, i dodaju da je to potvrdilo gotovo 83,3 odsto dece.

- Samo 16,7 odsto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima - ističu.

Većina roditelja je rekla da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode, a čak 78 odsto tvrdi da njihova deca ne koriste elektronske cigarete. S druge strane, kada su pitani da li prijatelji od njihove dece „vejpuju“, 46 odsto roditelja je to potvrdilo.

To čudi s obzirom na činjenicu da se gotovo me može ući u gradski prevoz a da se ne sretne neki omladinac koji drži neki oblik elektronske cigarete, najčešće one koje ispuštaju slatke mirise. Ipak, njihov uticaj na zdravlje nije nimalo sladak.

Elektronske cigarete su štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što ih duvanska industrija reklamira kao manje štetne ili kao sredstvo za odvikavanje od pušenja, nalazi su Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Direktor SZO u Srbiji dr Marijan Ivanuša ističe da aerosol, odnosno tečnost u okviru e-cigareta, obično uključuje različite hemijske supstance.

- Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima - objašnjava Ivanuša, i dodaje da je SZO prijavljeno da se u različitim elektronskim cigaretama koristi oko 8.000 aroma, čiji efekti po zdravlje čoveka još nisu poznati.

Kupuju pre i posle škole

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju „vape”, to kupuje pre ili posle škole, a znatno manji procenat odgovora glasi „na odmoru” i „vikendom, u slobodno vreme”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading