OPREZ! Crno tržište dijetetskih suplemenata opasno za zdravlje: Cement umesto vitamina C
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Svaki treći građanin koji kupi lekove preko interneta je prevaren, a što je još važnije, i svoje zdravlje dovodi u opasnost jer se u tim neproverenim suplementima mogu naći i otrovi za pacove, ostaci cementa, pesticidi i i drugi kontaminirani sastojci, upozorio je Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata.

Trećina robe koja se nudi putem sajtova i društvenih mreža je falsifikat, a građani iz neznanja kupuju te nelegalne lekove i suplemente.

U Srbiji je identifikovano više od 6.700 oglasa i više od 90 stranica na internetu za nelegalnu prodaju dijetetskih suplemenata, koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja.

- U zemlji, u odnosu na 2019. godinu, ipak imamo drastičan pad prodaje tih suplemenata na crnom tržištu - rekao je Špadijer za RTS, i objasnio da su 2019. godine počeli s edukacijom građana koji na internetu i društvenim mrežama nisu znali da prepoznaju crno tržište, ističući da je i to razlog zbog kojeg je došlo do „istorijskog pada“.

- Proizvodili su u regionu, ali i u drugim zemljama. Putem crnog tržišta dolazili su do nas i distribuirali se putem društvenih mreža. Pitanje je šta je u takvim lekovima, u kakvim uslovima su pravljeni i koje su sirovine korišćene - istakao je Špadijer, i naglasio da su u lažnim suplementima stručnjaci pronalazili i otrove za pacove, ostatke cementa, pesticide i druge kontaminirane sastojke.

Na pitanje šta navodi građane da kupuju lekove na crnom tržištu, Špadijer objašnjava da se u praksi pokazalo da su često u zabludi, da ne razlikuju legalnu od nelegalne prodaje, kao i da su društvene mreže i sajtovi napravili veliku pometnju.

- Dijetetske suplemente kontroliše sanitarni inspektor, dok crno tržište MUP i Uprava carina u koordinaciji - zaključuje Špadijer.

Vodilja za potrošača treba da bude da na pakovanju piše da je proizvod upisan u bazu Ministarstva zdravlja, da ima broj i datum, što znači da je proizvod prošao neophodne procedure i da je bezbedan za korišćenje.

Improvizovane laboratorije

Lažni suplementi uglavnom nastaju u improvizovanim laboratorijama, garažama ili skladištima, u nehigijenskim uslovima i uglavnom ne sadrže aktivnu (glavnu) supstancu, a često sadrže i nebezbedne, kontaminirane materije.

- Često sebe izlažete riziku jer možda uzimate preveliku količinu ili nedovoljno nečega, zagađeno i, naravno, time svoje zdravlje izlažete riziku - upozorava primarijus dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading