Potresna ispovest: Đurđina se tri godine bori s kancerom pluća "Bolovi su bili jezivi, bila sam kao leš!"
Foto: Alo/Foto: Alo!

Đurđina Jovanović (56), učiteljica iz Mladenovca, već tri godine je na imunoterapiji, a kada joj je utvrđen karcinom, bila je u četvrtom stadijumu bolesti.

Umor koji je neprekidno osećala za Đurđinu Jovanović bio je crvena lampica da se obrati lekaru.

Ispostavilo se da ima rak pluća - i to četvrti, pretposlednji stadijum.

- Mislila sam da je sve gotovo, ušla sam u fazu umiranja, zapravo sam umirala - priča Jovanovićeva, učiteljica iz beogradske opštine Mladenovac.

Navršavaju se tri godine od kada su savremene terapije za rak pluća stavljene na listu lekova o trošku RFZO. Zahvaljujući toj odluci, više stotina pacijenata obolelih od raka pluća dobilo je mogućnost da se leči, živi i radi jer se danas sa rakom pluća uz pomoć novih lekova može vrlo kvalitetno živeti.

Šta vam je prvo prošlo kroz glavu kad ste dobili dijagnozu?

- Zašto baš ja? Zašto baš ta dijagnoza? Kad sam prvi put uradila skener, ja još uvek nisam razmišljala da je u pitanju malignitet. Otišla sam privatno da uradim skener, i ćerka je bila ta koja je prva pročitala rezultate. U to vreme je i studirala medicinu, tako da je znala odmah o čemu se radi. To je bilo strašno za porodicu.

Koji momenat vam je bio najteži u celoj toj borbi?

- Kad saznate dijagnozu, meni je to bilo najteže. Mislila sam da neću uspeti i nisam želela da se borim. Saznala sam da sam četvrti stadijum, videla sam metastaze u jetri i plućnoj maramici.  Jedva sam hodala, disala, trpela jake bolove i imala 17 kilograma manje. Nisam ni pomišljala da ću uspeti, niti sam htela da se borim dok nisam primila prvu terapiju. Kad sam osetila njeno dejstvo, onda sam se preorijentisala na lečenje.

Koji je najveći izazov da nastavite da živite zdravim životom?

- Želite da živite! Želim život kao i svi ljudi. Ljudi se uplaše kad imaju grip, kad polome nogu. Sve su bolesti strašne, a ako bolujete od one najsmrtonosnije, naravno da želite da se borite. Još kad vidite da imate šansu, kopate svim silama. Ja sam samoj sebi bila nepoznata. Kad prođem pored ogledala slučajno, nije mi bilo ni do gledanja. Kad sebe vidim u ogledalu, kao da vidim neku nepoznatu ženu. I imala sam tad želju da molim tu ženu ili ogledalo da mi vrate mene.

Imate li neku poruku za ljude koji se bore s ovom opakom bolešću?

- Nikako ne odustajati. Ja sam krenula s borbom u četvrtom stadijumu. Sigurno sam sebi produžila život. Ja to tako zamišljam, i onda će se valjda i ostvariti. Nije karcinom toliko moćan koliko je moćna čovekova želja da preživi.

Plakala sam dok sam joj saopštavala dijagnozu

Jelena, Đurđinina ćerka, studirala je medicinu u trenutku kada je majki pročitala rezultate skenera. Dijagnoza - ona najgora!

Potresna ispovest: Đurđina se tri godine bori s kancerom pluća

Foto: Alo!

 

- Kad sam videla snimak, preplavili su me šok i neverica. Bilo mi je potrebno vreme da to prihvatim i dođem sebi. Pitala sam se kako to da saopštim svojoj mami koja i ne sanja da ima takvu dijagnozu. Imala sam hiljadu misli, a prvo je bilo pitanje da li će se izlečiti. Plakala sam dok sam joj pričala, nisam uspela da se suzdržim koliko god da sam se trudila. Tiho sam joj rekla da ima tumor. Onda je krenula borba...

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading