DA U SRBIJI IMAMO BAR JEDAN RAK MANJE  Filmom „kRAK manje" obeležen početak kampanje za borbu protiv raka pluća
Foto: Alo/Alo.rs/Dejan Briza

U filmu "kRAK manje"iskustva prenose oni koji su uspeli da pobede, i da drže bolest pod kontrolom, oni koji su izgubili najmilije, ali u borbi da pomognu drugima nisu odustali. 

Statistika govori da rak pluća godišnje u Srbiji odnese više od 5.000 života. Lekari za koje ovi pacijeniti nisu samo broj svedoci u postavljanju dijagnoze koja je najčešće maligno oboljenje, a ne mora da bude tako.

Film šalje poruku da je potrebno da se menja svest među ljudima i da ubrzano moramo da ispravljamo surovu statistiku. Ipak, da nije sve crno pokazuje i završna scena filma koja prikazuje podršku ljudima, snagu zajednice i podseća na tragove koje svi mi ostavljamo i posle života.

DA U SRBIJI IMAMO BAR JEDAN RAK MANJE  Filmom „kRAK manje

Alo.rs/Dejan Briza

 


Ovo je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u našoj zemlji koji pogađa i mlađe i starije osobe. U filmu govore mnogi, a po prvi put i otac Nebojše Glogovca.
„On je za Novu godinu, Božić, osetio je nešto, kašljao je, nešto je napipao tvrdo na stomaku, i ja sam bio prisutan. Skener je pokazao, pokazalo se da je sumnjivo... Nebojša je kratko trajao ali ostavio je trag na mlade ljude i često puta sretnem ljude koji ponavljaju rečenice koje je on izgovorio na filmu ili na pozornici. Tih 50, 49 godina, koliko je imao - nije ostalo bez uticaja, bez nekoga traga. Dok žižak gori, kaže naš narod, treba se poriti do oposlednje snage, do poslednjega daha, da se očuva žižak života” - rekao je protojerej - stavrofor Milovan Glogovac, otac pokojnog glumca Nebojše Glogovca.


U dokumentarnom filmu “kRAK manje” učestvuje Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima” čiji su suprug i otac preminuli od ove bolesti, Đurđina Jovanović i Miroslav Špoljarić, pacijenti oboleli od raka pluća. 

DA U SRBIJI IMAMO BAR JEDAN RAK MANJE  Filmom „kRAK manje

Alo.rs/Dejan Briza

 

Prof. dr Danica Grujičić, Ministarka zdravlja, nakon projekcije filma istakla je da je karcinom pluća ozbiljna i agresivna bolest i da nažalost i pored skrininga nemali broj pacijenata počinje lečenje sa metastazom na mozgu.
Ostavljanjem pušenja, uvođenjem zakona o zabrani pušenja, redovnim pregledima, osluškivanjem organizma i simptoma, blagovremenom dijagnostikom i boljom, odgovarajućom terapijom za sve pacijente ovu statistiku možemo da promenimo, jer rak ne bira i direktno ili indirektno pogađa mnoge. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading