SRPSKA VINA NA SVETSKOM GLASU Više od 200 sastanaka naših vinara na sajmu ProWein u Dizeldorfu
Foto: Promo/PKS

To potvrđuje i preko 200 sastanaka tokom trajanja sajma od 19. do 21. marta, kao i vredni ugovori i dogovoreni izvoz na nova tržišta. Naši vinari najviše sastanaka su imsli su sa kupcima vina iz Nemačke, Belgije, Poljske, Holandije, skandinavskih zemalja, Kine, SAD.

Na nacionalnom štandu devet vinarija iz Srbije

U organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije na Nacionalnom štandu svoju ponudu na sajmu u Dizeldorfu predstavilo je devet vinarija: Fruškogorski Vinogradi, Vinarija Doja, Vinarija Drašković, Vinarija Verkat, Vinarija Rubin, Vinarija Pusula, Vinarija Savić, Vinarija Venčac i Tandeks/Petra vinarija. Učešće srpskih kompanija na ovoj, jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi vina u Evropi, odlična je prilika za još bolje pozicioiranje srpskih vina na globalnom tržištu, kao i za povećanje izvoza naših vinarija.

Međunarodni sajam vina i alkoholnih pića ProWein je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Evropi i na svetu, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Da je ProWein događaj i vrhunska međunarodna poslovna platforma u oblasti vina i jakih alkoholnih pića potvrđuju i brojevi – ova manifestacija okupila je oko 6.000 izlagača iz 61 države, a sajam tokom tri dana posetilo je više desetina hiljada ljubitelja vina. Odražano je više od 500 masterklasova i drugih događaja posvećenih vinu. Ove godine, prvi put, segment vina bez alkohola, kao i ona sa niskim sadržajem alkohola dobili su zasebnu sajamsku celinu World of Zero.

Sajam je održan u 17 hala, a izlagačke kategorije obuhvatale su vino, šampanjac, žestoka pića, kraft pivo i jabukovaču.

Održan Masterclass Serbia ProWein - Taste the difference

Prvog dana sajma, kao ambasador srpskih vina Karolina Gilbi, održala je Masterclass Serbia ProWein - Taste the difference. Vlasnica prestižne titule Master of Wine, publici je predstavila srpska vina iz različitih vinorodnih regija, pažljivo odabranih da prikažu diverzitet i neotkrivene potencijale srpske vinske scene.

Tradicija vinarstva i vinogradsrastva još od Rimljana

Kultura vina u Srbiji i regionu ima dugu i bogatu tradiciju od vremena Rimljana koji su sadili vinovu lozu po Balkanu do danas. Posvećenost i marljivost ljudi sa ovih prostora izrodile su tradiciju vinogradarstva koja se održala kroz vekove uspešno odolevjući svim izazovima, prilagođavajući se promenama i stvarajući kvalitetne sorte prepoznate širom sveta. Tako su nastale i autentične sorte vinove loze i vina koja se prave u Srbiji i po kojima postajemo poznati u svetu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading