IZMENJAN PRAVILNIK U SRBIJI! Evo kada zvanično nastaje moždana smrt!
SHUTTERSTOCK/WK1003MIKE

Drugi član Pravilnika o medicinskim kriterijumima, načinu i uslovima za utvrđivanje smrti, u kome je do sada pisalo da je nastupila moždana smrt, dopunjena je stavom dva koji je danas objavljen u "Službenom glasniku" - što znači da stupa na snagu.

Tako je dosadašnjem tekstu da je "smrt lica, nastupila ako je na osnovu medicinskih kriterijuma, sa sigurnošću utvrđen i potvrđen potpuni i konačni prestanak moždane cirkulacije", pridodat deo da "smrt trajni i nepovratni gubitak svih vitalnih bioloških funkcija ćelija i tkiva u organizmu koji se dokazuju po medicinski utvrđenim standardima".

Ministarstvo zdravlja i resorna ministarka Danica Grujičić ovaj dokument doneli su na osnovu Zakona o presađivanju ljudskih organa, a sam Pravilnik donet je 2019. godine, u vreme kada je na čelu Ministarstva zdravlja bio Zlatibor Lončar.

Pravilnikom se, inače, propisuju medicinski kriterijumi, način i uslovi za utvrđivanje smrti, kao i sastav i način izbora komisije zdravstvene ustanove koja utvrđuje smrt lica po neurološkim kriterijumima.

Ministarka Grujičić u toku prošle godine održala je predavanje o moždanoj smrti povodom pokretanja nacionalne kampanje "Još si mi trag".

U nekoliko minuta opisala je postupak utvrđivanja prestanka funkcije mozga uz napomenu da je reč o proceduri koja mora da se ponovi, koja se utvrđuje na osnovu više parametara i koju nije moguće lažirati.

Ona je odbacila strahove u društvu da će potencijalni donor biti na neki način usmrćen da bi pacijent koji očekuje poziv na transplantaciju bio spasen.

Procene su da u ovom času oko 2.000 osoba na lečenju i čeka na organ, među njima oko 30 dece. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading