OBJAVLJENA LISTA Na kojim poslovima rade najsrećniji, a na kojim najnesrećniji radnici?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Od trenutka kada završite školovanje, pa sve dok ne navršite oko 65 godina, ići ćete na posao skoro svaki dan – tako da pomaže ako u tome stvarno uživate. Ali, ako se ne osećate ispunjeno, novo istraživanje moglo bi vam biti inspiracija za promenu karijere.

Istraživanje je otkrilo industrije s najsrećnijim radnicima. A, ko je osvojio prvo mesto?

Ispostavilo se da zaposleni u naučnom i farmaceutskom sektoru blistaju od uha do uha, s ocenom sreće od neverojatnih 91,93 odsto. Nauka i farmacija takođe su bili najzadovoljniji kada su u pitanju pojedinačni faktori dobrobiti za mentalno zdravlje, osnaživanje posla i plata.

OBJAVLJENA LISTA Na kojim poslovima rade najsrećniji, a na kojim najnesrećniji radnici?

Foto: Shutterstock

 

 

Ukupna ocena sreće određena je na temelju odgovora na sedam faktora: pozitivan uticaj na druge, izgledi za karijeru, osnaživanje radnika, radni odnosi, pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, plata i radna kultura. Ispitano je više od 2.500 stručnjaka u dobi od 18 do 70 godina iz 29 različitih delatnosti.

Radnici u industriji kreativne umetnosti i dizajna bili su drugi najsrećniji radnici s rezultatom od 83,81 odsto, dok su zaštita životne sredine i poljoprivreda na trećem mestu s rezultatom od 80,96 odsto. Dobrotvorni i volonterski rad imao je ukupnu ocenu od 76,66%, pri čemu su mnogi radnici zadovoljni pozitivnim uticajem koji je njihov posao imao na druge. Međutim, radnici dobrotvornih organizacija nisu se osećali cenjenima od strane svojih poslodavaca i njihovo zadovoljstvo platom i osnaživanjem posla bilo je ispod 40 odsto.

Istraživanje je takođe otkrilo industrije s najnesrećnijim radnicima. Najniža ukupna ocena zadovoljstva pripada energetici i komunalnim uslugama, pri čemu je manje od 10 odsto radnika zadovoljno svojom karijerom. Samo 2,44 odsto radnika u industriji osećalo se srećno zbog toga što ih poslodavac ceni i podstiče.

Prodaja je imala drugi najgori ukupni rezultat zadovoljstva sa samo 10,49 odsto radnika koji su tvrdili da su srećni. Industrija je takođe postigla najnižu ocenu za pozitivan uticaj na druge (7,14 odsto) i mentalno zdravlje (8,75 odsto).

Treća najnesrećnija industrija bili su pozivni centar i služba za korisnike, pri čemu su stručnjaci u ovom području posebno nezadovoljni kulturom na radnom mestu. Zapravo, samo 4 odsto radnika bilo je zadovoljno time.

OBJAVLJENA LISTA Na kojim poslovima rade najsrećniji, a na kojim najnesrećniji radnici?

Foto: Shutterstock

 

 

Šer Aharoni, izvršni direktor "Reboot Online", rekao je: "Zaista je važno izgraditi kulturu radnog mesta koja je usmerena na radnike jer podstiče osećaj poverenja, pozitive i priliku za radnike da preuzmu vlasništvo nad svojim radom, izraze ideje i učestvuju u zajedničkim vrednostima. Umesto da ih neprestano zatrpavate poslom, odvojite vreme da shvatite način na koji rade i kako žele da se razvijaju u svojoj ulozi, a zatim se tome prilagodite“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading