ZARAZA NE PRESTAJE DA SE ŠIRI Na meti deca do dve godine
Foto: Shutterstock

Na teritoriji Smedereva, gde je prijavljena epidemija 12. 1. 2023. godine, registrovana su 42 slučaja morbila, dva slučaja prijavljena su na teritoriji Novog Sada i tri na teritoriji Beograda, navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema njihovom izveštaju broj potvrđenih slučajeva od početka marta meseca iznosi sedam, od čega je šest na teritoriji Smedereva i jedan na teritoriji Beograda.

Najveći broj obolelih čine deca mlađa od dve godine (55,3%) i stariji od 20 godina (34%). Od ukupnog broja obolelih 93,6% je nevakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Od 11. 1. 2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji - prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata. 

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading