STAVI TAG I VOZI BEZ ZAUSTAVLJANJA Uređaji za naplatu putarine od sada i na šalterima Pošte
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Ugovor su potpisali v. d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i v. d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević i od danas će u 100 poslovnica Pošte vozači moći da kupe uređaj za elektronsku naplatu putarine po ceni od 2.022 dinara.

Planirano je da do kraja meseca ovu uslugu mogu da pruže i sve poslovnice Pošte.

Vesić je rekao da je trenutno u Srbiji registrovano 2,8 miliona automobila i da je, kada je reč o prolasku na naplatnim stanicama, samo 50 odsto onih koji koriste elektronsku naplatu putarine.

Zbog velikog protoka saobraćaja na naplatnim rampama i gužvi koje su, kako je rekao, očigledno veće tamo gde se putarina ne plaća elektronski, potrebno je motivisati vozače da koriste elektronsku naplatu.

STAVI TAG I VOZI BEZ ZAUSTAVLJANJA Uređaji za naplatu putarine od sada i na šalterima Pošte

FOTO Tanjug

 

 

- Vlada je nedavno donela odluku o poskupljenju putarine za 14 odsto, ali je zato za elektronsko plaćanje povećana za 8 odsto i na taj način prvi put u istoriji imamo dve cene jer želimo ljude da stimulišemo - rekao je ministar Vesić, i dodao da je veb platforma za elektronsku naplatu napravljena zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da srpski tag  može da se koristi u tim zemljama i obrnuto.

Pomoćnik direktora JP „Putevi Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić rekao je da je veb platforma za elektronsku naplatu putarine prekretnica u poslovanju JP „Putevi Srbije“ u delu elektronske naplate i da će se na taj način svim građanima olakšati putovanja.

- Tehnički je osmišljena tako da na nju mogu da se povežu i ostali sistemi za naplatu putarine zemalja u regionu, vrlo brzo nas očekuje povezivanje i nekih drugih zemalja koje nisu potpisnice Otvorenog Balkana - rekao je Savić, i naglasio da JP „Putevi Srbije“ sada ima 650.000 korisnika elektronske naplate putarine i da više od 50 odsto prihoda koji ostvari, odnosno oko 150 miliona evra, više ne ide kroz živ novac i ruke inkasanata, već se taj novac uplaćuje direktno elektronski i ta vozila prolaze kroz naplatne stanice bez zaustavljanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading