POVRATAK ZIME ĆE ZALEDITI SRBIJU Snažno pogoršanje vremena je tek početak, evo šta nas čeka sledeće nedelje
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Jutarnja temperatura biće od 2 na severu Vojvodine do 10 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu do 6, a maksimalna dnevna biće od 18 do 22, u Beogradu oko 20 stepeni, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Južni i jugoistočni vetar biće u pojačanju, vazdušni pritisak u osetnijem padu, a tokom noći očekuje se i naoblačenje i to će biti uvod u veoma snažno pogoršanje vremena u ponedeljak. U ponedeljak će se preko našeg područja premeštati veoma snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front.

- Već u noći u nedelju na ponedeljak u severozapadnim, a u ponedeljak i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - stoji u prognozi.

Maksimalna temperatura očekuje se u mnogim predelima ujutro i pre podne i kretaće se od 10 stepeni na severozapadu do 16 na jugu i jugoistoku. Potom će uslediti prodor hladnog fronta, uz osetniji pad temperature vazduha, a počeće da duva veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima.

- Na planinama će kiša preći u sneg, a tokom večeri i noći kiša će ponegde i u nižim predelima južne, centralne i zapadne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, dok će istovremeno na severu Srbije doći do razvedranja i to prvo u Vojvodini, potom i u Beogradu - navodi Đurić.

POVRATAK ZIME ĆE ZALEDITI SRBIJU Snažno pogoršanje vremena je tek početak, evo šta nas čeka sledeće nedelje

RINA

 

U utorak će se centar veoma snažnog ciklona odmaknuti istočnije, a u njegovom zadnjem delu očekuje se prodor još hladnije vazdušne mase sa severa, uz snažno severno i severozapadno strujanje.

- U utorak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i veoma hladno za ovo doba godine, sredinom dana i posle podne u većini predela uz pljuskove kiše, susnežice i snega, ponegde i krupe, samo će na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini biti suvo - kaže meteorolog.

Duvaće veoma jak severozapadni vetar, ponegde povremeno i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10 stepeni, u Beogradu do sedam stepeni, a na planinama ispod nule.

U sredu ujutro u većini predela očekuje se vedro, uz pojavu slabog mraza, pa se očekuje velika opasnost po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito po već procvetalo voće, zbog čega treba primeniti adekvatnu zaštitu.

Tokom dana očekuje se povećanje oblačnosti, ali i osetnije otopljenje, uz skretanje vetra na jugozapadni, navodi se.

Prema trenurnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje se relativno toplo, ali uz česta naoblačenja sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i tako bi se završio kraj marta, dok mogućnost novog zahlađenja postoji početkom aprila, koji bi svakako bio dosta hladniji i promenljiv.

- S obzirom na to da je prosečna maksimalna temperatura za kraj marta u Srbiji od 12 do 16 stepeni, vidimo da je ona juče bila i za 10 stepeni viša od proseka, da će u nedelju biti za oko pet stepeni viša od proseka, a da će se u ponedeljak biti u značnijem padu i da će zbog zahlađenja u utorak biti i za sedam stepeni hladnije od proseka - stoji u prognozi.

Dakle, ovogodišnji početak proleća započet je veoma promenljivim vremenom, a i sam kraj marta i početak aprila proteći će u znaku veoma promenljivog vremena, uz česte ogromne temperaturne oscilacije, zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading