POČINJU SEOBE Gužve na granicama startuju već u prvoj nedelji aprila i traju do kraja prolećnog raspusta: Uskršnja apokalipsa!
Foto: Shutterstock/ Daniel Avram

Više od 200.000 naših građana već je rezervisalo putovanja u zemlji i inostranstvu tokom uskršnjih praznika i prolećnog raspusta u prvoj polovini aprila. Osnovci se raspuštaju 8. aprila, sledi katolički Uskrs, pa 16. aprila pravoslavni Uskrs, a povratak u normalne tokove očekuje se tek od 18. aprila kada je kraj raspusta. Doduše, neće ni to da potraje mnogo, jer je odmah iza ugla 1. maj.

Turistima iz Srbije najatraktivnije destinacije za april su evropski gradovi, rekao je za Alo! direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

- Ovo su najdostupnije destinacije, koje su dodatno zanimljive turistima iz Srbije jer zbog epidemije koronavirusa dve i po godine mnogi nisu mogli da putuju zbog mera koje su evropske zemlje sprovodile. Najviše se uplaćuju aranžmani za Ohrid, Solun i Severnu Makedoniju, a sve više ljudi putuje i u Bugarsku, posebno iz istočne Srbije - rekao je Seničić.

Kako zbog naših turista koji će se odmarati u zemlji i inostranstvu, tako i zbog onih koji će biti u tranzitu kroz Srbiju iz Evrope u Makedoniju, Grčku, Tursku, kao i zbog naših gastarbajtera koji će iskoristiti prolećni predah da doputuju u rodni kraj, očekuje se intenzivniji saobraćaj i veće gužve na graničnim prelazima.

- Pred uskršnje praznike uvek je povećan intenzitet saobraćaja na auto-putevima u Republici Srbiji, a gužve možemo da očekujemo već od sredine prve sedmice u aprilu - rekao je za Alo! Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

POČINJU SEOBE Gužve na granicama startuju već u prvoj nedelji aprila i traju do kraja prolećnog raspusta: Uskršnja apokalipsa!

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Mnogi će u Evropi spojiti dane odmora sa uskršnjim praznicima, pa će na naše granične prelaze, pogotovo iz Hrvatske i Mađarske, pritisak početi već od 6, 7. aprila pred katolički Uskrs, a mnogi će krenuti na odmor iz zemlje od petka 7. aprila uveče i subote 8. aprila, jer tada počinje prolećni raspust u osnovnim i srednjim školama, kaže Mitić.

- Intenzivan saobraćaj i veće gužve na putevima u Srbiji možemo očekivati pogotovo za dane vikenda (8/9. i 15/16. april), a inače će saobraćaj konstantno biti pojačan tokom tih 15, 20 dana do 18. aprila kada se završava raspust.

- Najjači pritisak se prvih dana očekuje na ulaznim rampama, na graničnim prelazima iz pravca Hrvatske i Mađarske, a povratni talas možemo očekivati posle petnaestak dana u suprotnom pravcu - kaže Mitić i dodaje da se standardno najviše čeka na prelazu Horgoš iz Mađarske i na prelazima Batrovci i Šid iz Hrvatske, pogotovo od petka do nedelje.

Prošle godine se na ulazak iz Mađarske i Hrvatske čekalo od tri do sedam sati. Ako imate mogućnosti, savetuje Mitić, bolje je da na put krenete radnim danima, a ako već morate da putujete vikendom, birajte alternativne granične prelaze na kojima je manja gužva.

Bregovo samo za teretnjake!

S obzirom na to da je povećano interesovanje naših građana za odlazak u Bugarsku, AMSS skreće pažnju da samo teretna vozila mogu ući u Bugarsku preko graničnog prelaza Mokranje/Bregovo. Nije dozvoljen prelazak ni za jednu kategoriju putnika bez obzira na državljanstvo (uključujući i drž. Bugarske), osim za teretni saobraćaj. Sve ostale kategorije putnika i putničkih vozila usmerene su na granični prelaz Vrška Čuka, Gradina i Kalotina.

- Manji prelazi su obično i manje opterećeni, ali treba obratiti pažnju na njihovo radno vreme, jer mnogi rade od 7 do 19 časova, a da li će zbog gužvi produžiti radno vreme, to još nije odlučeno - kaže Mitić i dodaje da naši građani pak više putuju ka Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, pa će na tim graničnim prelazima biti manjih zadržavanja koja povremeno mogu biti i duža od 60 minuta.

Naši putnici treba da znaju i da je vreme čekanja koje AMSS objavi na mapi vreme čekanja na našim terminalima, pa na to treba dodati i vreme čekanja, koje je uvek duže, na terminalima strane zemlje u koju ulaze ili izlaze.

- Mi smo vozačima na raspolaganju 24 sata, pa mogu da kontaktiraju s nama za svaku informaciju kako bismo smanjili nervozu i ubrzali protok saobraćaja - istakao je Mitić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading