SEĆANJE Dani hrabrosti, bola i ponosa: Pamtimo heroje koji su život dali na braniku otadžbine
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

Dali su mnoge žrtve svi pripadnici jedinica, vidova, rodova i službi, kaže on i dodaje da među tim žrtvama znatan deo čine pripadnici vojne policije i graničara. Oni su dali ono najdragocenije, život na braniku otadžbine.

- Njima u čast, Udruženje veterana OBiVP Srbije nastoji da od samog osnivanja 23. septembra 2021. godine, sa više aktivnosti i manifestacija odaje dužno poštovanje junaštvu i žrtvama pripadnika vojne policije i vojne službe bezbednosti, očuva kulturu sećanja na podvige i žrtve i otme od zaborava koji donosi vreme - kaže Ljubisavljević, i dodaje da se život vraćao u normalu nakon prestanka agresije, da sećanja neminovno blede, ali deo veterana se nije predavao apatiji i beznađu, nije se mirio s postojećim stanjem, pa je pokrenuta inicijativa da se kroz osnivanje i rad Udruženja veterana institucionalizuje borba za negovanje kulture sećanja na slobodarske i rodoljubive tradicije i doprinos boraca, kao i borba za društveni i socijalni status boraca, veterana.

- Prošle godine, prvi put, na Dan sećanja početka NATO-agresije, u prisustvu veterana organa bezbednosti i vojne policije održano je opelo poginulima, a zatim su položeni venci na spomen-obeležja poginulim veteranima - kaže Ljubisavljević, i dodaje da su ove godine, 24. marta, na Dan sećanja, otišli korak dalje, pa su polaganju venaca učestvovali i članovi porodica poginulih pripadnika OBiVP, kako u Beogradu tako i u Nišu, Kraljevu, Raški, Novom Sadu i Somboru.

On je najavio i da će ove godine prvi put, 7. aprila, u Domu Vojske Srbije u Beogradu, na komemorativnom skupu okupiti sve žive učesnike kopnene bitke na Košarama (koja je počela 9. aprila) zajedno sa članovima porodica poginulih veterana.

24 godine od početka agresije

Prošle su tačno 24 godine od tog 24. marta 1999. godine, početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju pod kodnim nazivom „Saveznička sila“ a žargonski cinično nazvan „Milosrdni anđeo“ koji bombama „usrećuje“ žrtve. Za 78 dana izručeno je preko 22 tone bombi i projektila, ubijeno više od 1.500 ljudi, civila, vojnika i policajaca. Po Džejmiju Šeju, potparolu NATO, to su „kolateralne žrtve“, kažu u ovom Udruženju veterana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading