SPREMITE KAPUTE, MOGUĆ JE I SNEG...! Od ovog datuma stiže zahlađenje u Srbiju, pa onda i drugo još snažnije
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Nad većim delom Srbije će još danas biti oblačno i svežije, ponegde je moguć prolazan pljusak. Nad jugom i istokom regiona biće više oblaka uz moguću kišu, a zatim do subote sledi sunčano i toplo vreme. Marko Čubrilo, meteorolog, očekuje da u subotu bude nestabilnije uz pljuskove, i u najnovijoj prognozi najavljuje da će od nedelje uveče doći do jačeg pogoršanja i osetnijeg zahlađenja.

Početak sledeće sedmice biće vrlo vetrovit i relativno hladan uz padavine, a na planinama će pasti sneg i postoji mogućnost kasnog mraza oko 29. marta. Početak aprila za sada deluje prohladno uz česte padavine, poručuje meteorolog.

SPREMITE KAPUTE, MOGUĆ JE I SNEG...! Od ovog datuma stiže zahlađenje u Srbiju, pa onda i drugo još snažnije

Foto: Alo/Masanori Jošida

 

 

-  Na severu Srbije danas uz povremeno više oblaka moguća je prolazna kiša ili pljusak. Vetar slab do umeren, zapadni i severozapadni, posle podne u slabljenju. Dnevni maksimum do +13 u predelima gde će preovlađivati oblačno do oko +18 u predelima gde će biti pretežno sunčano.

Od srede do subote biće suvo i toplo uz jugozapadni vetar i dnevne maksimume od +14 do +20, a oko petka lokalno i do +23 stepena Celzijusa – kaže Marko Čubrilo.

Prema njegovim rečima subota donosi manje osveženje i nestabilnije vreme uz pojavu prolazne kiše ili grmljavinskog pljuska i to pre svega nad severnim delovima regiona.

Malo će osvežiti uz maksimum od +12 do +19 stepeni Celzijusa, dok će se vetar prolazno okrenuti na zapadni smer.

Od nedelje uveče jače pogoršanje

Drugi dan vikenda, prognozira Čubrilo, biće prvo sunčan, ali posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona sledi jače pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinske pljuskove. To pogoršanje će biti posledica spuštanja jakog, hladnog fronta preko Skandinavije ka Alpima, dok će nad Jadranom početi razvijanje sekundarnog ciklona.

- Kao posledica toga u noći ka ponedeljku i u ponedeljak tokom dana može uslediti jače pogoršanje, ali i osetnije zahlađenje uz kišu, pljuskove, jak i vrlo jak severozapadni vetar, dok će na planinama preko 800 metara nadmorske visine biti moguć i sneg. U ponedeljak bi se dnevni maksimum mogao kretati od +4 do +12 stepeni Celzijusa – objavio je meteorolog.

Marko Čubrilo kaže da proračuni sada sa većom sigurnošću o odnosu na ponedeljak idu ka smeru jačeg zahlađenja.

- Ukoliko se te simulacije zaista i održe postoji velika opasnost od pojave kasnog mraza negde oko 29. marta. Sam kraj marta i početak aprila za sada deluju dosta sveže uz čestu pojavu padavina – zaključuje.

Pročitajte najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading