PROGNOZA ZA APRIL NE DONOSI NIŠTA DOBRO Stiže opasno vreme, izdato upozorenje za ceo Balkan
Foto: Alo/Ilustracija/RHMZ Prinstcreen

Od utorka do subote pod uticajem anticiklona suvo, stabilno i relativno toplo. Jutra sveža, ponegde iz pojavu magle ali će dani biti topli za ovaj deo godine. Minimumi od +3 do +8 stepeni Celzijusa, a maksimumi od +14 do +20, a u drugom delu nedelje lokalno i oko +23 stepena Celzijusa.

U subotu se računa na prolazno pogoršanje uz kišu, a mogući su i grmljavinski pljuskovi. Više padavina na severozapadu i severu regiona, a najmanje na jugu gde ih možda i neće biti. Vetar će okrenuti na umeren, severozapadni i uslediće zahlađenje te će se maksimumi kretati od +9 do +15 stepeni Celzijusa.

Drugog dana vikenda verovatno suvo uz sličnu temperaturu kao i u subotu. Uveče na zapadu regiona pogoršanje sa kišom. To pogoršanje bi u ponedeljak trebalo zahvatiti ceo region i obzirom da se simulira jači hladan front uslediće i sekundarna ciklogeneza nad Jadranom. Od snage tog cioklona će u velikoj meri zavisti jačina padavina i snaga zahlađenja.

Trenutno je operativni ECMWF vrlo jak po pitnju tog ciklona i sa njegovom verzijom pogoršanja stižu obilnije padavine, snežna granica pada na oko 800 metara nadmorske visine, dok bi oko 29.03. kada usledi razvedravanje bilo opasnosti od pojave kasnog mraza.

Ostali modeli (JMA i GFS) su za sada blaži po pitanju tog ciklona tako da vide pogoršanje, padavine i zahlađenje ali ne tako jeko kao ECMWF. UKMO model će tek za 2-3 dana ući u opseg tog pogoršanja i tada ćemo verovatno i imati jasniju sliku o snazi te promene.

Posle kraće stabilizacije koja se očekuje oko 30.03. početak aprila na dugoročnom prognostičkom materijalu ECMWF-a deluje relativno hladno uz čestu kišu.

U narednih 4-5 dana znatno toplije od proseka, zatim prvo umereno, a oko 27.03. potencijalno jače pogoršanje i zahlađenje.

Suša u južnoj Evropi, poplave na Balkanu

Južnu Evropu bi ponovo mogla da pogodi suša u prvom delu proleća, piše AccuWeather. S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje prolećnih padavina u južnim regionima izazivaju zabrinutost prognostičara zbog rizika od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.

"S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle da obezbede dodatnu vlagu i da dovedu do povećanih pretnji od poplava. Ovo je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa", objasnio je Rojs. Nevreme bi trebalo očekivati i na Balkanu tokom ranog proleća.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading