NEČUVENO Snimak vozača koji drži dete u krilu i priča telefonom dok vozi izazvao bes javnosti: Robija za oca koji je mogao da ubije bebu!
Foto: Alo/Foto printskrin/Instagram

Snimak čoveka koji za volanom drži bebu u krilu i priča telefonom dok vozi uznemirio je javnost u Srbiji! Ne samo da je time ovaj nesavesni otac i vozač ugrozio učesnike u saobraćaju i svoj život, ugrozio je na prvom mestu život bebe, koja bi u slučaju aktivacije vazdušnog prsluka na mestu preminula! Zbog očiglednog nemara bi, smatra direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, pored saobraćajne policije, ovim slučajem trebalo da se pozabavi i Centar za socijalni rad.

Video-snimak objavio je na društvenim mrežama motociklista, koji je zabeležio kako pokušava da obiđe automobil koji vrluda po putu, a vidi se kako vozač priča mobilnim telefonom dok u krilu drži bebu.

„Šta čovek da mu uradi! Priča na mobilni, plus dete za volanom! Ide levo, desno... ne znam šta se dešava... ne mogu da ga preteknem. I kada sam video o čemu se radi, ostajem u šoku i jako besan“, napisao je motociklista u opisu videa, koji je, kako saznajemo, tu situaciju snimio na putu za Divčibare kod Mionice i objavio na Instagram nalogu 1trip1story.

NEČUVENO Snimak vozača koji drži dete u krilu i priča telefonom dok vozi izazvao bes javnosti: Robija za oca koji je mogao da ubije bebu!

Foto printskrin/Instagram

 

Kazna za ovakav prekršaj je, kaže Okanović, novčana, od 100.000 do 120.000 dinara, zabrana upravljanja vozilom osam meseci i 14 kaznenih poena.

- U ovom slučaju i kod sličnih trebalo bi da reaguje i Centar za socijalni rad, jer je to isti prekršaj kao kada bi roditelj na minus deset izveo dete u majici kratkih rukava ili ga ostavio u kolima na plus četrdeset. Neko će reći to je njegovo dete, mi tu ne treba da se mešamo, ali to nije tako. Niko nema pravo  da ugrožava život deteta, pa ni roditelj! Tu nema razlike od toga da roditelj fizički zlostavlja dete pred našim očima. Država tu mora da se umeša, i to ne samo tako što on treba da plati debelu kaznu, već i Centar za socijalni rad treba da preduzme određene mere protiv nesavesnog roditelja - kategoričan je Okanović.

Voze decu i u gepeku!

Saobraćajna policija na terenu se susreće sa situacijama od kojih se normalnom čoveku diže kosa na glavi, navodi Damir Okanović.

- Bilo je slučajeva da roditelji voze dete u prtljažniku, na zadnjoj polici, te sasvim malu decu i napred na instrument tabli. Dešava se da dete drže vozač ili suvozač u krilu, pa kad vide policiju, detetu kažu da čučne i sakrije se ispod komandne table! Veoma je opasno i kad puste dete da isturi glavu kroz prozor, a imali smo i primere da mališanu dozvole da stoji i skoro do pojasa izviruje iz otvorenog šibera na krovu... I motociklisti znaju da voze, ne jedno nego čak dva deteta. Ima i onih koji decu stavljaju na trotinet ispred sebe, svašta ljudima pada na pamet što ugrožava bezbednost u saobraćaju...

- Ono što je još strašnije jeste činjenica da se u slučaju sudara aktivira vazdušni jastuk, koji će usmrtiti dete. Sudar ne mora da bude strašan, vozilo može da se kreće i samo 30 na sat, pa da se vazdušni jastuk aktivira, a kako dete u tom slučaju sedi u zoni ispaljivanja, smrt je takoreći neminovna - upozorava Okanović, i dodaje da za to što vozač još drži i telefon u ruci nema reči da opiše stepen neodgovornosti prema sopstvenom detetu.

NEČUVENO Snimak vozača koji drži dete u krilu i priča telefonom dok vozi izazvao bes javnosti: Robija za oca koji je mogao da ubije bebu!

Foto Tanjug: Damir Okanović

- Ovaj snimak je samo jedan od pokazatelja koliko je u našoj zemlji veoma nizak stepen saobraćajne kulture, odnosno svesti o tome koliko je određeno ponašanje opasno u saobraćaju - naglasio je Okanović, i objasnio da kada vozač drži dete u krilu, koliko god da je malo, svesno ili ne, ono uči da se pravila ne poštuju.

- Kad polažete vozački u auto-školi, niko vas ne uči o tome koje su opasnosti kad pričate telefonom, šaljete poruke, držite dete u krilu... Sve se svodi na puko poznavanje saobraćajnih propisa, a to šta bi se desilo prilikom čeonog sudara, u slučaju prevrtanja ako držite dete u krilu, to vam niko ne objašnjava - kaže Okanović, i još jednom ponavlja da je neophodno raditi na podizanju saobraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju.

Oduzeti mu dozvolu trajno!

Na društvenim mrežama video-snimak nesavesnog roditelja i nesavesnog vozača izazvao je lavinu komentara.

„Ovo je za oduzimanje vozačke trajno!“ Neki su predlagali da se snimak prosledi policiji, pogotovo što se vide tablice, a bilo je i onih koji su zaključili da je jedini lek udarac po džepu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading