EVO KAKVO NAS LETO ČEKA U SRBIJI Direktor RHMZ-a saopštio dugoročnu vremensku prognozu
Foto: EPA/EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) Srbije, kaže da nas na leto očekuje i do 55 tropskih dana.

Objašnjavajući načine na koje se formiraju prognoze vremena u Srbiji, Nikolić je za jedan beogradski medij istakao da je prognoza RHMZ-a najpouzdanija, da se radi veoma ozbiljno i temeljno, kao i da se već naziru obrisi letnjih temperatura.

Za ovaj mart, koji je počeo i nastavio sa temperaturnim rolerkosterom, kaže da je uobičajen, pa čak i topliji.

„U martu smo svedoci visokih temperatura, za vikend smo imali zahlađenje sa padavinama, a početkom ove nedelje ćemo imati toplije vreme, a od srede ćemo opet imati padavina. Veoma je karakteristično za mart da bude promenljivo vreme. Međutim, ovog marta vreme je toplije od proseka“, kaže Nikolić.

Ukazao je na to da će mart biti topliji za oko plus dva stepena.

„Tako će minimalna martovska temperatura biti od plus šest ili osam. Zbog ovih čestih promena, neće biti puno padavina, očekuje se od 45 do 75 milimetara u nižim predelima, i do 90 u višim“, rekao je Nikolić.

Govorio i dugoročnoj vremenskoj prognozi za leto, prenosi Sputnjik.

„Na osnovu trenutnih analiza imamo i prognozu za nastupajuće leto 2023. godine. Prema toj prognozi, leto bi trebalo da bude toplije od proseka. Tako će leto biti prosečno toplije za jedan stepen. U junu, julu i avgustu očekujemo od 30 do 55 tropskih dana, to su dani kada će biti toplije od 30 stepeni. Padavine će biti prosečne, i one će se kretati od 150 milimetara do 260 u nižim odnosno od 210 do 280 milimetara u višim predelima“, istakao je Nikolić.

„Prošle godine smo imali toplo leto i toplu zimu, ali to ne utiče jedno na drugo. Toplo leto ne znači toplu zimu. Tačno je da su zime poslednjih godina bile blage i biće ih još, ali to ne znači da neće biti snega. Mi opet možemo očekivati i veće količine snega“, napomenuo je direktor RHMZ-a, preneo je beogradski medij.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading