LEDENA ZIMA SE VRAĆA U SRBIJU Sneg, kiša i olujni vetar, temperatura pada za 15 stepeni!
Foto: Shutterstock

Nad severozapadnom Evropom danas se nalazi veoma snažan ciklon, koji je uslovio snažna južna strujanja u svom prednjem delu, pa je tako vrlo topla vazdušna masa sa severa Afrike dospela do zapadne Evrope. Ovog poslepodneva na istoku Španije meri se 30°C, a na jugu i jugozapadu Francuske 27°C, piše meteorolog Đorđe Đurić.

- Nakon -17°C koliko je mereno na severu Škotske prošle sedmice, kada su Britanska ostrva bila okovana snegom i ledom, danas ciklon donosi vrlo toplu vazdušnu masu i temperature preko 15°C, ali i orkanski jugozapadni vetar - dodaje on.

Topla vazdušna masa sa jugozapada širi se i prema našem području, pa je danas u Srbiji i do prolećnih 20 stepeni, a sutra će uz toplu i olujnu košavu biti još toplije, do 23-24°C. Inače, u Srbiji je jutros drugi dan zaredom zabeležn mraz, a jutros je mereno i do -7°C, na Kopaoniku do -10°C, stoji u prognozi.

I dok su temperature u Evropi danas prolećne, na jugozapadu i letnje, ledeno je i dalje u Skandinaviji i na severoistoku kontinenta, uz temperature ispod -10°C.

- Nakon otopljenja, ciklon će u svom zadnjem delu povući osetno hladniju vazdušnu masu sa severa Atlantika, uz jače zahađenje. Ova osetno svežija vazdušna masa prodraće preko centralne i zapadne Evrope i Alpa do Srbije u sredu i to u sklopu hladnog fronta i sekundarnog ciklona sa Jadrana . kaže meteorolog.

Očekuje se osetniji pad temperature i za 15-ak stepeni, uz kišu i olujni severozapadni vetar, a kiša će preći u sneg na planinama, ali i u nižim predelima južne i centralne Srbije, navodi se.

Od petka sledi stabilizacija vremena, pa nas od sledećeg vikenda očekuje ponovo sunčano i prolećno vreme, uz temperature do 20°C, zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading