SMRZAVANJE NA MINUS ŠEST Srbiju čekaju veliko zahlađenje i mraz, evo zašto može biti opasno
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Nakon veoma toplog, ali promenljivog perioda sa temperaturama i do 20 stepeni, za vikend sledi zahlađenje i osetniji pad temperature, a u nedelju i ponedeljak se očekuje mraz. Mraz bi mogao veoma nepovoljno da odeluje na poljoprivredne i ratarske kulture, naročito na voće koje je već uveliko procvetalo i to pre vremena, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

U noći između petka i subote do severa Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, koji će tokom subote nastaviti put dalje preko ostalih predela Srbije.

Hladni front doneće prodor osetno hladnije vazdušne mase, nagli pad temperature vazduha i skretanje vetra na jak severozapadni.

Srbija će tokom vikenda biti u hladnom sektoru ciklona, a nad našim područjem očekuje se izraženo severozapadno strujanje, koje će pročistiti i pesak iz Sahare.

U Srbiji će u subotu biti oblačno sa kišom i pljuskovima, uz veoma jak severozapadni vetar, dok će na višim planinama padati sneg. Maksimalna temperatura biće od osam setepeni u Vojvodini do 14 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu do devet. Tokom dana temperatura u svim predelima u padu.

Sredinom dana u severnim, do kaja dana i večeri i u ostalim predelima očekuje se prestanak padavina i razvedravanje, pa će u Vojvodini biti sunčano, ali hladno.

Drugog dana vikenda očekuje se stabilizacija vremena, prognozira Đurić.

U nedelju ujutro u većem delu Srbije biće vedro, a u tim predelima očekuje se i najveća opasnost od mraza, dok će u predelima sa više oblačnosti mogućnost od mraza biti smanjena, a istok Srbije jedni je deo gde mraza neće biti.

Dakle, u nedelju ujutro biće veoma hladno i jutarnja temperetura u većini predela biće u minusu i kretaće se od minus četiri do nula stepeni, samo u Timočkoj i Negotinskoj Krajini do tri stepena. Uslova za slab mraz biće i u Beogradu, uz minimalnu temperaturu od nula stepeni u centru grada, a na obodu grada biće do minus dva.

SMRZAVANJE NA MINUS ŠEST Srbiju čekaju veliko zahlađenje i mraz, evo zašto može biti opasno

Aleksandar Nalbantjan

 

Tokom dana biće sunčano i hladno, uz maksimalne temperature od sedam do 10 stepeni, u Beogradu do osam.

Još jači mraz očekuje se u ponedeljak ujutro i on se očekuje u skoro svim predelima Srbije, a razlog tome je potpuno vedra noć, potom i jutro. U prilog tome ići će povišen vazdušbi pritisak i tiho vreme bez vetra. Minimalna jutarnja temperatura biće od minus šest do nula stepeni, u Beogradu minus jedan, na obodu grada i hladnije. Tokom dana biće osetno toplije. Maksimalna temperatura biće od 13 do 17 stepeni, u Beogradu do 15, stoji u prognozi.

Iza nas je druga najtoplija zima otkad se vrše merenja. S obzirom na to da su zbog vrlo visokih zimskih temperatura voćke  u mnogim predelima Srbije već uveliko procvetale, predstojeći mraz mogao bi da napravi štetu, pa je neophodna adekvatna primena zaštite. Najboolja zaštita je orošavanje cveta voćke ili paljenje vatre i zadimljavanje, kako bi se umanjila potencijalna opasnost od izmrzavanja.

Inače, tokom nedelje i ponedeljka jutra još izraženiji mraz očekuje se pri tlu, odnosno na 5 cm iznad tla, gde se očekuju još niže temperature.

I u utorak jutro će biti vedro i hladno, a slab mraz očekuje se još na jugu i jugoistoku Srbije, u kotlinama i na visoravnima, gde će vrednost biti do minus dva, a na severu Srbije toplije, do osam stepeni. Tokom dana još toplije, uz pojačanje jugoitočnog vetra, a u košavskom području biće vrlo jak. Maksimalna temperatura biće do 20 stepeni.

Za ovo otopljenje biće odgovoran ciklon sa severa Atlantika, ali on će već u sredu doneti i novo prolazno zahlađenje sa kišom u nižim i snegom u višim predelima. Po prestanku padavina uslediće razvedravanje, a samim tim i nova pojava mraza i velika opasnost po voće i druge ratarske i poljoprivredne kulture, zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading