NEMAC ŠOKIRAN ZBOG SRPSKOG OBIČAJA "Pomislio sam da hoće da me ubije!"
Alo/ Masanori Jošida

U srpskom kutku društvene mreže "Redit", jedan Nemac je postavio sledeće pitanje:

- Posetio sam prijatelje u Srbiji koji su živeli na selu. Jednog dana mi je bilo dosadno i odlučio sam da odem u šetnju. Učim srpski ali ga i dalje govorim veoma loše. Čovek je sedeo na klupi i dok sam prolazio pored njega pitao me je odakle sam i da me nikada ranije nije video. Onda me je pozvao kod sebe, uhvatio je ribu i hteo da me pozove da jedem ribu. Ja sam iz Nemačke i prva mi je pomisao bila da hoće da me namami u svoju kuću i da me ubije. Pričao sam prijateljima o ovom susretu, uveravali su me da je to normalno u Srbiji. Da li je ovo zaista deo srpske kulture?

Odgovori naših ljudi, koji znaju šta je tradicionalno srpsko gostoprimstvo, bili su raznoliki - i iskreni i šaljivi.

- Gostoprimstvo je veoma prisutno u srpskim ruralnim sredinama, posebno prema pridošlicama. Život na selu je dosadan i ljudi koriste svaku priliku da razmene reč ili dve sa strancem. Zamislite koliko je egzotično za njih da upoznaju nekoga iz inostranstva, sa sopstvenim pogledom na život, iskustvima koja su znatno drugačija od njihovih. Pozivanje na večeru ili piće ovde se smatra ljubaznim načinom da dobijete priliku za razgovor koji bi sigurno prekinuo tu dosadnu rutinu koju svakodnevno žive. To može izgledati čudno nekom autsajderu, čak i Srbima koji žive u velikim gradovima, ali sumnjam da je čovek imao bilo kakve zle namere prema vama - napisao je jedan korisnik društvene mreže.

- Uhvatio je ribu i pozvao te da jedeš? Da li je u pitanju Isus? Isus je Srbin, potvrđeno - napisao je drugi.

- Želi da oženiš njegovu ćerku i odvedeš je u Nemačku... - smatra treći.

- Čoveče, šta se dešava u Nemačkoj, pa si to pomislio?! - pitao je jedan Srbin sa Redita.

- Zaista smo gostoljubivi, tako da to nije čudna pojava, posebno u ruralnim sredinama. Čak i ako nemaju mnogo, podeliće to sa vama. Naravno, budite oprezni jer uvek ima loših ljudi, ali ne morate biti previše paranoični - potvrdio je još jedan korisnik Redita.

Šta vi mislite?

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Ana

10.03.2023 20:43

U manjim mestima to rade iz gostoprimvstva ,narod je dobar . Zao mi je nemaca ,da su tako zatvoreni.Tuzno je to.

Sale

11.03.2023 00:03

Sram bilo tog Nemca. Ako se već raspričao sa stanovnikom mesta tog sela sigurno je čovek Srbin gostoljubiv. Veroovtno ga je pozvao na riblji paprikaš koji se u Vojvodini često kuva i smatra se jelom posebno kad gosti dođu. Verovatno je taj članak sračunata propaganda da divan , gostoljubivi srpski narod prikaže fiju fiju jer je to sada EU i Americi prioritet.