SRBI NAMAGARČILI AMERIČKE OFICIRE Pukovnik otkrio kako je Vojska SRJ zavarala NATO 1999. godine
Foto: Youtube/Printscreen

Zorić je za K1 rekao i da je NATO gađao i makete mostova na Kosovu i Metohiji koje je postavila Vojska SRJ.

"Na Kosovu (i Metohiji) 1999. godine moje kolege su uspešno postavile makete mostova koji su predstavljeni kao prepreka za tenkove, i vešto su ih maskirali tako da izgledaju kao da su mostovi od asfalta. NATO je gađao upravo te mostove. A za izradu maketa su korišćeni guma, krpa, daska i možda neki limar, neka je sve to ukupno koštalo 2.000 evra, a zahvaljujući tome, nije srušen naš nijedan pravi most", istakao je Zorić.

Dodao je da se "mamci" vekovima primenjuje u ratovanju i da je u šestom veku kineski mislilac i vojni teretičar u svom delu "Umeće ratovanja" Sun Cu preporučio korišćenje mamaca radi obmane neprijatelja.

"Osnovna ideja svakog vojskovođe je da zavara svog protivnika i prikrije svoje prave namere", rekao je Zorić i napomenuo da je u Prvom svetskom ratu korišćeno lažno artiljerijsko oružje napravljeno od raznih materijala.

Zorić je dodao da su nekada pravljene i lutke konja kako bi neprijatelj bio obmanjen o pravoj snazi i broju vojnika. 

"A u Drugom svetskom ratu tokom iskrcavanja u Normandiju korišćena su razna sredstva da se prikriju vojnici kako bi se generali Vermahta doveli u zabunu", objasnio je Zorić.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
mmm

10.03.2023 23:21

zoricu ne lazi gori si od onog danija sto je oborio nevidljivog