Tematski skup - „ Žene na selu – danas i sutra “
Foto: Promo/PKV

Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine istakao je da je tema ovog skupa da istakne pozitivne primere . Podaci govore da je tek svaka 14- a žena vlasnica poljoprivrednog imanja , a više od polovine žena koje žive na selu starije su od 65 godina. Privredna komora Vojvodine će i u narednom periodu pružiti logistiku za organizovanje edukativnih skupova na kojima će donosioci odluka i oni kojima je pomoć potrebna moći na licu mesta da razgovaraju i unaprede postojeće inicijative i regulative.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da samo zajedno , sinergijom svih institucija možemo da uradimo nešto konkretno za poboljšanje uslova i položaja žena na selu. U okviru našeg sekretarijata biće otvoren konkurs za podršku ženskom preduzetništvu te pozivam sve zainteresovane da se prijave , a početkom aprila biće otvoren i konkurs za podršku organizovanja manifestacija. Upravo na taj način želimo da pomognemo udruženjima žena sa sela da što više konkurišu i dobiju sredstva, jer su nam upravo te manifestacije u prethodnoj godini dovele preko 300 000 turista u AP Vojvodinu istakao je Ivanišević.

Ivana Popović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukazala je na značaj teme o položaju žena . Ono što iskustvo sa terena pokazuje jeste da gotovo svako poljoprivredno gazdinstvo koje smo obišli ima za nosioca i organizaciju gazdinstva ženu . Važno je da se položaj žena podigne na viši nivo, i upravo zato će i resorno ministarstvo u narednom periodu imati i pozive namenjene ženama.

Na panelu o položaju žena su učestvovali i Siniša Perić iz Ministarstva za brigu o selu, Dragica Ilić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu , Ivana Pejović- Ševrt , direktorica Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija, Stojanka Lekić, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže AP Vojvodine i Marija Radojčić, Novosadski noćni bazar.

U Privrednoj Komori Vojvodine krajem aprila biće održan skup posvećen razvoju ruralnog turizma u AP Vojvodini , najavljeno je na skupu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading