HAJDE DA IMAMO VREMENA ZA PREGLED Mobilni mamograf od 7. marta u Beogradu na Kalemegdanu
Foto: Shutterstock

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od ponedeljka, 6. marta, radnim danima od 8.30 do 14.30 časova putem telefona 060/7171523 i 060/7171969, do popune termina. Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Mamografije u mobilnom mamografu namenjene su ženama od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke koji traje desetak minuta. Mamografija se obavlja u cilju kontrole zdravlja i podrazumeva pregled žena bez prisutnih simptoma i znakova bolesti radi otkrivanja raka dojke. 

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji je u 2020. godini od malignih tumora dojke obolelo 4.368 žena, dok su, nažalost, život izgubile 1.782 žene.

Pravovremeni pregledi u 90 odsto slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading