NOVE SNEŽNE PADAVINE U SRBIJI, DO 20 CM BELOG POKRIVAČA Evo do kada će trajati zimsko vreme i šta nas čeka u martu
Foto: Alo/Veljko Petranović

Oko 06.03. moguće novo zahlađenje, dok je otopljenje moguće posle 10.03. Sredinom marta su mogući rekordno slabi zapadni vetrovi u stratosferi, otkriva meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju i region.

Ponovo će biti padavina, uglavnom u obliku snega, posebno u predelima Hrvatske, BiH i zapadne Srbije koji su preko 700 mnv i tamo se do sutra pre podne može očekivati od 10-20 cm novog snega, lokalni i malo više od toga, stoji u prognizi.

- Na severnim delom planinske Crne Gore takođe oko 15cm novog snega. U nizijskom delu istočne Hrvatske, severoistočne is severne BiH, zapadne Srbije, većeg dela Šumadije i Vojvodine od 3 cm do 11 cm novog snega i tamo bi u početku moglo biti susnežice ili krupe koja će preći u sneg - kaže meteorolog.

Istočnije i južnije nad Srbijom će uglavnom biti kiše, a snega samo preko 900mnv, dok bi ovde snega ispod 600mnv moglo biti trek u ponedeljak posle podne i uveče. Tada će padavine nad severnim i severozapadnim predelima reigona uglavnom već prestati, a sneg će u predelima ispod 700mnv polako kopniti, navodi se.

- Sutra uglavnom od 0 na zapadu i severu regiona do oko +8 na jugoistoku i jugu gde će zahladiti tek krajem dana - precizira Čubrilo.

Od utorka do četvrtka promenljivo oblačno. U utorak ujutro uz uglavnom slab mraz na planinama i na severu regiona gde bi moglo biti i vedrih intervala, dok će devnni maksimu sredinom nedelje biti od +2 na zapadu do +8 stepeni Celzijusa na istoku regiona te će se sneg u predelima ispod 800 mnv uglavnom otopiti. Povremeno će biti slabih padavina, posebno oko srede, stoji u prognozi.

- Nad predelima preko 800 mnv uglavom slabi susnežica i sneg, a niže mešavina kiše, susnežice i ređe vlažnog snega. Zatim bi do oko 05.0.03. trebalo biti suvo uz maksimume od +5 do +10, što je oko proska za ovaj deo godine - navodi meteorolog.

Kako piše Čubrilo, novo zahlađenje je moguće od 06.03. do oko 10.03. ali za sada nema signala za formiranje ciklona u našoj blizini. Oko 07.03. bi moglo biti pojave jutarnjih mrazeva. Posle 10.03. je moguće uspostavljanje promenljivog ali toplijeg vremena uz povremenu pojavu kiše u nižim i snega u višim planinski predelima.

Što se tiče procene akumulacije snega, ona izgleda ovako:

- Videćemo da li je to i konačan prelazak ka proleću jer zbog signala za novo odlaženje vetrova na istočne u stratosferi koje se očekuje sredinom marta postoji mogućnost da se sve to ponovo odrazi na troposfernu sinoptiku uz neko novo zahlađenje oko 20.03. To je svakako jako dalek period i čak i da do tog zahlađenja dođe ne mora značiti da bi ono bilo dovoljno jako za pojavu snega u nizijama - objašnjava meteorolog.

Danas će kasno posle podne i noć ka ponedeljku doneti nove padavine, uglavnom u obliku snega, a zatim će se sneg javljati u predelima preko 800 mnv, zaključuje se u prognozi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading