ZLO U NAJAVI! Univerzalno carstvo božje iz Brazila stiglo u Srbiju: Opasna sekta nudi Srbima isceljenje
Foto: Pexels

Vest da se nedavno u centru srpske prestonice pojavilo Univerzalno carstvo božije, odnosno udruženje građana koje nudi lek od svega i svačega, propagira blagostanje i samoubistvo kao legitiman način rešenja životnih problema, uznemirila je javnost. Ova sekta dolazi iz Brazila, a u Srbiji je registrovana u Obrenovcu.

Ipak, prvu „kancelariju“ otvorili su u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Prijavljeni su i u Agenciji za privredne registre, zakonski zastupnik im je Brazilac Arnod Žunior Brazil Kosta, sa prebivalištem u Beogradu, opština Zvezdara.

Osnivač Brazilac sa Forbsove liste

Kako je za Alo! objasnila novinarka i književnica koja godinama izučava rad sekti Simonida Milojković, osnivač Ujedinjenog carstva božijeg u Brazilu je jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

ZLO U NAJAVI! Univerzalno carstvo božje iz Brazila stiglo u Srbiju: Opasna sekta nudi Srbima isceljenje

Foto: printskrin

 

 

- Njegovo ime je na Forbsovoj listi. Ujedinjeno carstvo božije je pseudohrišćanska sekta s elementima Jehovinih svedoka, subotara i svih ostalih kultova, i u njoj ima svega, od trgovine ljudima, preko okultizma, crne magije do satanizma. Veoma su destruktivni, a najopasnije je što propagiraju samoubistvo - rekla je Simonida, i dodala da vođe koje se kupaju u novcu od pristalica zahtevaju asketizam.

- Imaju milionsko članstvo širom sveta. Na primer, u Londonu poseduju veliku, luksuznu zgradu - navela je naša sagovornica, i upozorila sve da se pripaze ove sekte.

- Iza svake sekte stoji tim psihologa, sociologa, IT stručnjaka i kad se ustreme na nekoga, šanse da im odoli su minimalne. Svaki čovek ima slabu tačku a oni su majstori da je nađu - istakla je Simonida, i dodala da je, kako i kod većine drugih verskih organizacija ovog tipa, reč o bogaćenju pojedinaca.

- Ron Habard, osnivač sajentologije, davno je priznao da ako želiš da zaradiš milion dolara, osnuj crkvu, odnosno sektu. Iskreno se nadam da će tužilaštvo, koje se zainteresovalo za rad ove sekte, ispitati i sve ostale koje su se baš namnožile u Srbiji - navela je Simonida.

Ucene, optužbe, kazne

Kako je navedeno na jednoj od najpopularnijih internet enciklopedija Vikipediji, Univerzalno carstvo božije (UCKG) je evangelistička crkva sa sedištem u Solomonovom hramu u Sao Paulu u Brazilu. Osnovao ju je episkop Edir Makedo 1977. godine u Rio de Žaneiru, u bivšem pogrebnom preduzeću. Makedo je 1989. godine postao vlasnik višemilionske kompanije „Record TV“. Deceniju kasnije, UCKG je imao osam miliona članova u Brazilu i postao je „komercijalna crkva“, širio se svetom (Velika Britanija, Afrika, Indija, Amerika). Već 2013. imao je više od 12 miliona sledbenika.

ZLO U NAJAVI! Univerzalno carstvo božje iz Brazila stiglo u Srbiju: Opasna sekta nudi Srbima isceljenje

Foto: vikipedia

 

 

UCKG se 2017. godine suočio s optužbama za usvajanje dece u Portugaliji i njihovo ilegalno odvođenje u inostranstvo, ilegalne aktivnosti i korupciju nalik kultu, uključujući pranje novca, šarlatanizam, veštičarenje, kao i netoleranciju prema drugim religijama. Bilo je i optužbi da crkva izvlači novac od siromašnih članova u korist svojih vođa. Ipak, najjeziviji podatak je da je 2000. jedan njen sveštenik u Londonu organizovao isterivanje đavola koje je rezultiralo smrću deteta i osudom njegovih staratelja za ubistvo.

Tužilaštvo pozvalo oštećene građane da se jave

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je prikupljanje podataka o radu Ujedinjenog carstva božijeg. Takođe, uputilo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Odeljenju MUP-a za javni red i mir, kako bi se utvrdilo da li postoje osnovi sumnje da je učinjeno neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je apelovalo na građane koji smatraju da su oštećeni delovanjem Udruženja Univerzalno carstvo božije, kao i sličnih organizacija ili pojedinaca, svoj slučaj prijave policiji ili tužilaštvu.

U Belgiji je protiv UCKG vođena zvanična istraga zbog optužbi da se bave šarlatanstvom. Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Brazilu i Zambiji izveštavali su o brojnim optužbama za zloupotrebe od strane ove crkve. U avgustu 2012. muškarac je imao epileptični napad tokom službe UCKG u Sao Paulu. Kada je otišao u zadnji deo hrama da uzme lek, pastori UCKG su ga navodno napali i udarili pesnicom, rekavši da je „opsednut duhovima tame“. Crkvi je naloženo da plati kompenzaciju od 10.000 dolara; uložila je žalbu, ali je presudu potvrdio Sud pravde u Sao Paulu.

U decembru 2012. sud u Lažeadu je naložio UCKG-u da plati 20.000 dolara kao nadoknadu za primoravanje poslovne žene i njenog partnera da daju donacije koje nisu mogli da priušte. Par je bio u finansijskim poteškoćama i navođeni su da veruju da će im blagoslovi UCKG pomoći. Sudija je utvrdio da su donacije (automobil, nakit, kućni aparati, mobilni telefon i štampač) traženi kako bi dokazali veru. Ovom paru i ostalim sledbenicima govoreno je da što više daju UCKG, to će im Isus više dati zauzvrat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading