101. GODINA BORBE! Andrija Jorgić za rođendan poželeo da mladi sačuvaju novine od digitalizacije! (VIDEO)
Foto: Alo

 Direktor časopisa "Borba" Andirja Jorgić nije krio zadvoljstvo povodom ovog velikog jubileja.  
Najveća čast mu je kaže, to što je  "Borba" bila stub i simbol borbe protiv fašizma.
- Volim da kažem da sam ponosan  na onu prvu "Borbu" koja je izašla 1922. i na onih 19 brojeva koji su štampani 1941. u Užičkoj republici kao i prve brojeve nakon tek oslobođenog Beograda 15.novembra 1944. koji su završili na Sremskom frontu upravo za podizanje morala partizanima - objašnjava Jorgić.
Današnja Borba već pune tri godine izlazi kao časopis o kulturi  posvećen pravim vrednostima,ali sada potkrepljen i mladim snagama. 
- Kuriozitet je što su baš mladi ljudi dali svoj doprinos u zaustavljanju opadanja printa, oduševljen sam načinom na koji oni brane svoj proizvod u eri digitalizacije - kaže Jorgić. 

101. GODINA BORBE! Andrija Jorgić za rođendan poželeo da mladi sačuvaju novine od digitalizacije! (VIDEO)

 

Foto:ALO/ Aleksandar Nalbantjan

 Ovaj važan datum, obeležen je svečanom akademijom u Beogradu, na kojoj su istaknutim pojedincima i firmama uručena priznanja. Priznanje za najborbenijeg u 2022. godini pripalo je parohu Nenadu Stojanoviću, parohijskom švešteniku u crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Andrija Jorgić, nedavno je i lično posetio porodicu Stojanović i na licu mesta se upoznao sa okolnostima pod kojima se život ove jedine srpske porodice u južnoj Mitrovici odvija.

101. GODINA BORBE! Andrija Jorgić za rođendan poželeo da mladi sačuvaju novine od digitalizacije! (VIDEO)

 

Foto:ALO/Aleksandar Nalbantjan

- Mi kroz njega vidimo  i ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji koji živi u getu i kojima nije lako, a od njega nikada niste čuli da ispali neku otrovnu strelu, nego naprotiv uvek je za pomirenje, uvek je za suživot rešen da ostane na svom ognjištu i obnovi hram Svetog Save koji je 2004. u pogromu spaljen do temelja - ističe Andija Jorgić. 

Za "Borbu" se i danas uvek traži primerak više, ali najdaži su mu kaže, onih 60 adresa na Kosovu i Metohiji do kojih stiže časopis"Borba".

U dnevnim novinama “Borba” stasali su mnogi cenjeni novinari i dopisnici među kojima i Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, i mnogi drugi.

U ovom časopisu  začeta i ideja o pokretanju Ateljea 212,  grupa novinara je u zgradi “Borbe” 1970. godine pokrenula i radio stanicu "Studio B".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading