HAOS U RTS! Pripadnici SBPOK češljaju poslovanje menadžmenta: Mileva i Rale arče milione od naroda!
Foto: Alo/Foto ALO!

Problemi u RTS-u koji se otkrivaju prethodnih dana imaju toliko slojeva da ih je nemoguće pobrojati. Još se nije stišala buka oko honorara koje primaju voditelji RTS-a da bi u privatnim produkcijama radili emisije za svoju matičnu kuću, a već isplivavaju problemi oko serijskog sadržaja.

Azdejković: Preskupo po svim parametrima!

HAOS U RTS! Pripadnici SBPOK češljaju poslovanje menadžmenta: Mileva i Rale arče milione od naroda!

Foto Tanjug

Kako je za Alo! naveo Predrag Azdejković, za seriju „Lako je Raletu“ već je uplaćeno 4,6 miliona evra iako je serija tek nedavno počela da se emituje. Po njegovim rečima, preskupe su sledeće serije:

HAOS U RTS! Pripadnici SBPOK češljaju poslovanje menadžmenta: Mileva i Rale arče milione od naroda!

Foto promo

„Lako je Raletu“  4,6 miliona evra

„Radio Mileva“    4.630.764 miliona evra

„U klinču“      2,9 miliona evra

„Vera“ 2,1 milion evra

Naime, milioni evra otišli su u ruke privatnih produkcija koje su radile serije za RTS, ali cifre koje su isplaćene u najmanju ruku bodu oči narodu. Na to je ukazao i član UO Predrag Azdejković.

MTS: Kojih 50.000 evra?

U saopštenju koje nam je juče stiglo od rukovodstva Dvorane doma sindikata - MTS dvorane, navedeno je da bi, zbog dugogodišnje dobre saradnje sa RTS-om želeli da ostanu „izvan unutrašnjih sukoba u RTS-u, kojima smo svi svedoci“.

- Što se tiče festivala Beogradsko proleće, važno je reći da je MTS dvorana jedini vlasnik Festivala koji je osnovan još davne 1961. godine. Prošle godine smo ga oživeli, u realizaciji i organizaciji nam je pomogao i RTS. Bio je to jedan poslovni odnos u kojem je RTS sa svoje strane ustupio Revijski orkestar i reklamni prostor u iznosu od milion dinara, a za isto dobio ekskluzivno pravo radio i televizijskog prenosa Festivala, ekskluzivno pravo emitovanja na neograničeni vremenski period, kao i pravo komercijalizacije snimaka Festivala u smislu izdavanja CD-a i DVD-ja i postavljanja na internet. Sa svoje strane MTS dvorana je dala Dvoranu, izvršila selekciju pesama, obezbedila autorska i interpretatorska prava i iznela kompletnu organizaciju Festivala. Bio je to jedan uobičajeni poslovni odnos sa RTS-om, sličan mnogima koje smo do sada realizovali prilikom snimanja ili prenosa bilo kojeg koncerta ili neke druge manifestacije. Ne postoji nikakvih 50.000 evra koje je RTS dao za Beogradsko proleće. Radi se o važnoj manifestaciji za Grad Beograd i Republiku koje je tokom svog postojanja od 1961. godine profilisala mnoge muzičare i interpretatore, te se ovakvim netačnim iznošenjem tvrdnji nanosi velika šteta samom Festivalu, Dvorani doma sindikata, ali i samom RTS-u - navedeno je u saopštenju MTS dvorane.

- Direktor RTS-a ima pravo da bez saglasnosti UO potpisuje troškove do 1.800.000 evra, a ova je, kako nam je dostavio, koštala 1.799.000 evra. Znam da je za licencu plaćeno 400.000 evra, ali mi nije jasno zašto je i kome 2023. bilo potrebno nešto rađeno pre 30 godina? Ako pogledate na sajtu IMDB koji je relevantan za rejtinge, videćete da je „Lako je Raletu“ ocenjen sa 2,8 od mogućih 10 poena. Čak i ako se ustanovi da ovo što je menadžment RTS-a radio nije krivično delo, ostaje činjenica da je neko parama građana Srbije nešto preplatio - istakao je za Alo! Azdejković.

Olivera ima studio, ali nema emisiju!

HAOS U RTS! Pripadnici SBPOK češljaju poslovanje menadžmenta: Mileva i Rale arče milione od naroda!

Foto ALO!

 

Olivera Kovačević istakla je da je emisija „Jedan dobar dan“ trebalo da počne da se emituje 2020, ali je emitovanje zaustavila korona.

- Pripremili smo sve što je neophodno da bi emisija startovala, kao što su scenografija, renoviranje studija, rekvizita, špice, grafika, snimljeni materijali i slično. To je koštalo 13 miliona dinara i sve se nalazi na RTS-u. Ne u mom stanu ili džepu mog kaputa, kako je ustvrdio predsednik Upravnog odbora RTS-a. Inače, to nije moja emisija, niti ću je ja voditi, već će je raditi više urednika i voditelja Zabavne redakcije... U budžetu za ovu godinu planirano je 200.000 evra za predviđenih 260 emisija, što je 750 evra po emisiji, plus troškovi plata, dnevnica, rada studija i ostalog. Ta sredstva nisu potrošena, već planirana... Kao urednik Zabavnog programa po pravilniku RTS-a mogu da potpišem samo trošak do 80.000 dinara, što je daleko od 13 miliona koje je, inače, odobrio njegov Upravni odbor... Nečuveno je da se na čelu UO RTS-a nalazi čovek koji je tu samo sa ciljem da vodi hajku protiv RTS-a, njegovih autora i TV lica koji su svaki svoj dinar zaradili svojim znanjem i svojim radom. Svi oni zajedno su legalno zaradili od pomenutih emisija manje nego što je podnosilac ove prijave dobio od RTS-a za njegov privatni festival Beogradsko proleće - 50.000 evra za dva sata nekvalitetnog programa. Pored toga, predsednik UO mesečno prima od RTS-a više nego što su plate većine tih voditelja koje je prozvao - navela je u Kovačevićeva u pisanom odgovoru na pitanja N1.

U međuvremenu, od našeg dobro obaveštenog izvora dobili smo podatak da rukovodstvo RTS-a u kalkulacijama oko troškova jedne epizode serija „Radio Mileva“, „Komšije“, „Sumnjiva lica“, „Močvara“ i mnogih drugih koje producira firma „Fajer flaj“ navodi i iznose od čak 140.000 evra.

- Zapravo, snime je za 60.000 evra, a ostatak podele između sebe. Svi znamo da je vlasnik „Fajer flaja“ Ivana Miković, koja je nekad bila Bujketov zamenik, kao što vidimo i znamo da se „Lako je Raletu“ snima u studiju, sa desetak glumaca. Poređenja radi, jedna epizoda najgledanije i najdugovečnije domaće serije „Selo gori, a baba se češlja“ koštala je 70.000 evra. I sve je rađeno na nekoliko lokacija, u enterijeru sa velikom glumačkom ekipom, koja je spavala u hotelu. Toliko je plaćana i jedna epizoda druge veoma gledane serije „Moj rođak sa sela“. Sada RTS ne sarađuje sa većim producentskim kućama, nego su angažovali produkcije koje ne znaju svoj posao i koje su se, očigledno, malo zaigrale u svakom, pa i finansijskom smislu - naveo je naš izvor.

Podnete krivične prijave

Predsednik UO Branislav Klanšček podneo je krivične prijave protiv generalnog direktora Dragana Bujoševića i urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević, a za Alo! je opisao kako je izgledao ulazak SBPOK u RTS.

- Bio sam u RTS-u kada su pripadnici SBPOK-a došli, najviše su se zadržali u kancelariji generalnog sekretara. Za razliku od menadžmenta koji me mrko i popreko gleda, imam apsolutnu podršku zaposlenih.

Olivera Kovačević odgovorila je Klanščekove prozivke tako što je rekla da njena emisija „Jedan dobar dan“ nije išla zbog korone, a predsednik UO RTS-a na to pita:

- Za tri godine neemitovanja nepostojeće serije „Jedan dobar dan“, čija je urednica Olivera Kovačević, iz kase RTS-a potrošeno je 14 miliona dinara. Kovačevićka kaže da su bili sprečeni da je emituju 2020. zbog korone, pa je i ovako pitam, a šta im je smetalo da to urade 2021. ili 2022. godine? I kako su mislili da opravdaju novi trošak predviđen u 2023. za seriju koja je trebalo da ima 260 epizoda, a do sada nisu snimili nijednu - upitao je Klanšček.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Snežana

17.02.2023 08:20

Ugasite RTS lopovsku firmu, koja je narod izdržava. Vučuću obećao si da ćeš RTS ugasiti...

Dragi

17.02.2023 08:26

Bujošević se još u vreme Miloševića bavio onim držite lopova takođe i Olivera Kovačević prodavala pravdu aonoi najveći lopovi .Tako bi i ovi što šetaju ulicama da se vrate da opet kradu uništavaju Srbiju i narod pljačkaju

Deda Bogdan

17.02.2023 08:50

Lako je RTS udarili harač na narod gore nego za vreme Turaka.