Na Zlatiboru ima vukova
Foto: Alo/Alo. Z. G.

- Stara izreka kaže „padne sneg i otkrije tragove”. Tako smo utvrdili da na teritoriji našeg lovišta imamo oko deset jedinki vuka, s tim što oni stalno prelaze određene razdaljine i ne možemo tvrditi da su stalno sve jedinke u našem lovištu. Nedavno je naša kamera na jednom od stotinu hranilišta za jelene snimila vuka, a prema tragovima utvrdili smo da se radi ukupno o tri vuka koji su posetili ovo mesto - kaže Melović.

Inače, veće štete vukovi ne prave u selima lokalnog stanovništva, ali je, nažalost, jedna košuta stradala.

Na Zlatiboru ima vukova

Alo. Z. G.

 

- Naše udruženje je u poslednje dve godine naselilo 48 jelena, a još 12 se nalazi u prihvatilištu koji će biti pušteni krajem juna ili početkom jula. Jedna košuta je stradala od vukova, ali to se moglo i očekivati, to je prirodni proces. Prisustvo predatora je dobro, ali nam odgovara da bude što manje štete jer još uvek naseljavamo jelene. Populacija nije dostigla optimalnu brojku - kaže naš sagovornik.

Na Zlatiboru ima vukova

Alo. Z. G.

 

U toku godine Melović kaže da je dozvoljeno da se odstreli pet vukova u ovom lovištu, pa se lovci nadaju da će na predstojećom lovu na vuka, koji će biti organizovan 26. februara, imati uspeha, za razliku od prethodnih godina. 

- Verovatno će lov biti organizovan na terenu koji obuhvata teritorije mesnih zajednica Branešci i Jablanica, jer se upravo u tom području nalazi uzgajalište za jelene. Takođe, dozvoljen je odstrel i lisice, kao i šakala koji su u ekspanziji - rekao je Melović.

Na Zlatiboru ima vukova

Alo. Z. G.

 

On je dodao da na teritoriji njihovog lovišta imaju i tri medveda koji su označeni i koji se prate. Naravno, oni su zabranjeni za lov, a trenutno su u hibernaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading