ISTORIJSKI MUZEJ OTVARA VRATA ZA DAN DRŽAVNOSTI Besplatan ulaz u Konak kneza Miloša
Foto: Alo/Foto ALO!

Kako je navedeno iz ove kulturne ustanove, konak će u sredu 15. februara biti otvoren od 10 do 16 časova a u četvrtak 16. februara neće raditi.

Imajući u vidu da Dan državnosti Republike Srbije objedinjuje dva važna istorijska događaja - podizanje Prvog srpskog ustanka na zboru u Orašcu na Sretenje 1804. i usvajanje prvog ustava tadašnje Kneževine Srbije 1835. u Kragujevcu, tzv. Sretenjskog ustava, zainteresovani građani mogu da upoznaju stalnu postavku pod nazivom „Stvaranje moderne srpske državnosti (1804–1903)”, koja prikazuje srpsku istoriju 19. veka.

Posetioci mogu da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika - Hajduk Veljka, Tanaska Rajića, Pop-Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih. Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera. Na spratu se nalazi orijentalna soba za razgovor i odmor, tzv. divanhana, i rekonstrukcija prvobitnog enterijera sobe kneza Miloša Obrenovića.

ISTORIJSKI MUZEJ OTVARA VRATA ZA DAN DRŽAVNOSTI Besplatan ulaz u Konak kneza Miloša

Foto ALO!

 

Konak je podigao knez Miloš 1831. godine u Topčideru, tadašnjoj periferiji Beograda. Svojom strukturom, neoklasicističkim elementima na fasadama i unutrašnjom dekoracijom u stilu „turskog baroka”, građevina spada u reprezentativne rezidencije kakve su se u to vreme podizale širom Osmanskog carstva. Ispred konaka, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nalazi se čuveno stablo platana, spomenik prirode.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading