GENERAL ZDRAVLJEM PLAĆA HAŠKU ROBIJU Vladimir Lazarević je 10 godina proveo u Sheveningenu, a sada se bori za život
Foto: Printscreen/Youtube

On se hrabro bori, ali u bolesničkoj postelji Vojnomedicinske akademije, gde je u utorak hitno transportovan ih Niša, dodatno plaća račun robijanja u Hagu, gde je proveo punu deceniju. Nije tajna da tokom izdržavanja kazne u zatvoru u Sheveningenu, iaoko bolestan, nije imao neophodnu zdravstvenu negu, zbog čega se njegovo zdravlje trajno urušilo.

Njegov sin Milan, lekar po zanimanju, ukazuje da je haški proces sigurno ostavio teške posledice na generala Lazarevića.

- On je imao ozbiljne zdravstvene probleme i kada je otišao u Hag, a tamo je više puta podvrgnut medicinskim zahvatima. Imao je operacije žučne kese, kolena, tumora pored kičme, a privremeno je puštan na slobodu radi zahvata i lečenja u Srbiji. Medicinska dokumentacija vođena u Hagu nekompletna je i ne omogućava puni uvid u sve kroz šta je on prošao. Sve to sigurno je uticalo da je njegovo stanje takvo kakvo jeste - kaže Milan Lazarević.

On nema dilemu da je haška borba ostavila ozbiljne posledice, a ne krije ni bojazan zbog situacije u kojoj se nalazi njegov otac:

- Zatvorite zdravog čoveka 10 godina i razboleće se. Poslednjih decenija preko glave preturio je mnogo toga što slabi organizam i izaziva bolesti. Zato istinski strepim, i kao lekar, i kao sin. Njegovo stanje je ozbiljno, plućna embolija je izuzetno opasna. Lečenje podrazumeva vreme potrebno za definisanje stanja i daljih poteza. Neizvesno je - priča Vladimirov sin Milan.

General se sa svim iskušenjima bori - vojnički. Ne predaje se, a uprkos svim teškoćama je optimista. Sa bolešću se bori hrabro i punog srca.

- Jak je on, ne plaši se bolesti i veruje u još jednu pobedu - ubeđeni su u porodici Lazarević.

Na put stradanja kojim je u okviru haškog procesa prešao legendarni komandant podseća i njegov advokat Mihajlo Bakrač. On opominje da je Lazarević u Hagu imao više operacija, o kojima ne postoji potpuna medicinska dokumentacija, ali i ukazuje da je optuženi general i tokom suđenja u Hagu bio bolestan.

- Sećam se da je imao zdravstvenih problema. Dobro pamtim da su u Hagu izvedene i neke medicinske intervencije o kojima ni danas nemamo sve informacije i prateću dokumentaciju. O tome ne mogu da govorim niti da spekulišem - kaže Bakrač.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading