CRNE PROGNOZE! Stručnjaci upozoravaju da će i Srbiju uskoro pogoditi zemljotres: Šumadija će da drhti!
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Iako u Srbiji ne postoji teoretska šansa da je pogodi zemljotres poput ovog koji je odneo na hiljade života u Turskoj i Siriji, stručnjaci upozoravaju da će se u martu tlo u Šumadiji žestoko tresti.

 

- Mirni smo dok je zima, čim počne proleće, očekuju nas zemljotresi. Kod nas magnituda zemljotresa ne bi trebalo da bude iznad šest stepeni po Rihteru. Centralne tačke su u Šumadiji, oko Velike Morave i, na Kopaoniku - naveo je za Alo! Ivan Ristić, meteorolog čije usluge koristi i svetski meteo-sistem „Weather 2“ i koji je svoja istraživanja objedinio u studiji „Tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa“.

CRNE PROGNOZE! Stručnjaci upozoravaju da će i Srbiju uskoro pogoditi zemljotres: Šumadija će da drhti!

Foto:privatna arhiva

 

Ipak, zemljotresi od šest stepeni se računaju kao jaki i, prema Ristićevim rečima, ljudi bi trebalo da se što pre sklone iz kuća i stanova.

- Sat vremena nakon potresa ne smete biti u zgradi. Zemljotresi uglavnom idu u parovima i posle prvog potresa se treba odmah skloniti - objasnio je Ristić, i dodao da se poslednjih 20 godina u svetu beleži povećan broj zemljotresa i vulkana.

- I kod nas se tlo maltene svakodnevno trese, ali reč je o potresima od dva stepena po Rihteru, koji nisu opasni. Onaj u Boru, od prekjuče, jeste bio nešto jači nego što je uobičajeno, 2,3 stepena Rihterove skale, ali zasad nije poznato da li je reč o prirodnom zemljotresu ili je izazvan miniranjem u rudnicima.  

Kako je objasnio, uzrok pojave razornih zemljotresa treba tražiti u jezgru zemlje.

- Dole je kao u kotlu, temperatura je u jezgru oko 6.000 stepeni, pritisak je oko tri miliona, pretpostavlja se da ima i fisije, energije slične kao na suncu. Kada dođe do zemljotresa, iz dubine Zemlje na površinu se prenosi energija i uzrokuje postepeno zagrevanje planete - naveo je Ristić.

- Opšte je prihvaćena teorija da je seizmičnost posledica tektonskih procesa. Više studija je, u cilju objašnjenja uočenih seizmičkih povećanja, testiralo vremensko grupisanje ovih procesa kao posledicu preraspodele energije. Činjenica je da je došlo do povećanja seizmičke aktivnosti, međutim, ranije studije nisu testirale da li postoji globalno povećanje seizmičkih frekvencija, magnituda ili ukupne godišnje oslobođene energije - pojasnio je Ristić.

Tašmajdan pukao napola

Od 1870. do 1890. godine počela je era zemljotresa i ona je trajala skoro do 1930. godine.

Kako je Ristić istakao, prvo je bio zemljotres u Zagrebu, 1880, i to jačine oko šest Rihtera, a onda je 24. marta 1922. zabeležen najjači zemljotres u Srbiji od šest Rihtera u Lazarevcu.

-  Baš na dan kada je počelo proleće. Taj zemljotres je bio toliko jak da je Tašmajdan pukao napola. Dakle, iako je bio u Lazarevcu, jako se osetio i u Beogradu - otkrio je Ristić.

Poslednji jači zemljotres u Srbiji pogodio je Kraljevo 3. novembra 2010. godine. Jačina je bila 5,4 stepena Rihterove skale. Posledice su bile dvoje mrtvih, oko stotinu lakše povređenih i ogromna materijalna šteta.

I seizmolog Ana Mladenović najavljuje zemljotrese na našim područjima, ali smatra da nema mesta panici.

CRNE PROGNOZE! Stručnjaci upozoravaju da će i Srbiju uskoro pogoditi zemljotres: Šumadija će da drhti!

Foto:printskrin

 

- Tačno je da su zemljotresi generalno povezani jer se dešavaju po rasedima i tektonski blokovi po tim rasedima mogu da prikupe određenu količinu energije. Energija se posle zemljotresa raširila i širiće se nakon ovih naknadnih udara. Kod nas ne postoji teoretska šansa da se desi zemljotres kakav je bio u Turskoj i Siriji jer smo udaljeni oko 600 kilometara od granice aktivnog tektonskog područja, odnosno Jadranskog mora i Dinaroida - istakla je ova mlada naučnica.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading