Konferencija „Dan bezbednog interneta 2023. godine” (VIDEO)
Foto: Alo/Nikola Todorović/Alo!

Nakon otvaranja, u sali Srbija biće održana tri panela posvećena značajnim temama u oblastima vršnjačkog nasilja i govora mržnje na internetu, kao i uticaja interneta na mentalno zdravlje mladih. Uporedo, u sali Beograd, za decu uzrasta od 10 do 13 godina, biće organizovana edukacija Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Svake godine 180 zemalja sveta se udružuje kako bi podigle svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade i Vlada Republike Srbije uzima učešće u globalnom obeležavanju Dana bezbednog interneta.

Odgovornost obrazovnig sistema je da stvori okruženje koje će omogućiti učenicima da ovladaju savremenim tehnologijama, ali i da ih odgovorno koriste, poručeno je na današnjoj konferenciji "Dan bezbednog interneta 2023. godine".

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da su deca savremenog doba spretni korisnici digitalne tehnologije, ali da nemaju potrebno znanje i veštine kako bi odgovorno koristili savremene tehnologije.

Naše skole su opremljene digitalnim uređajima, ali nije dovoljno obezbediti samo pristup interetu, već da se ukaže na opasnosti interneta", kazao je on.

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević navodi da Zakon o informacionoj bezbednosti koje je donelo resorno ministarstvo posebno prepoznaje zaštitu dece prilikom upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Razvoj digitalnih tehnologija pored dobrih stvari donosi brojne rizike. Ukoliko ovim alatom ne rukujemo odgovorno može da preraste u bolest modernog doba", poručio je Dobrijević.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading