KAZNA OD 40.000 DINARA ILI ZATVOR Vozači budite na oprezu, kreće kontrola ovog prekršaja
Foto: MUP Srbije

Ovo je još jedan vid kontrole bahatih vozača, koji bi dodatno mogao da reguliše brzu i nasilnu vožnju.

Kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

Ukoliko vozilom u tom trenutku nije upravljao vlasnik, on je dužan da dostavi overenu pisanu izjavu na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme napravljenog prekršaja.

SNEG JE PREKRIO SRBIJU Na sve strane kolaps u saobraćaju, evo koji putevi su neprohodni

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Prema dostupnim podacima MUP od prošle godine, ovo ministarstvo već je postavilo 633 kamere na 262 lokacije u prestonici. Taj broj uključuje 357 fiksnih i 149 pokretnih kamera, kao i 127 "saobraćajnih" kamera koje su povezane na softver koji automatski prepoznaje registarske tablice.

Prisutne u svih deset centralnih beogradskih opština, najviše ovakvih kamera ima na Novom Beogradu (63). Najvidljivija raskrsnica sa četiri "saobraćajne" kamere na ovoj opštini je ona na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Milentija Popovića između hotela "Hajat" i tržnog centra "Ušće". Isti broj kamera je i na raskrsnici ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara, kao i na raskrsnici Vojvođanske i Gandijeve ulice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading