USRED NAJHLADNIJEG DELA ZIME JOŠ JEDNO ZAHLAĐENJE Ledeni februar još nije gotov, evo kada će doći do temperaturnog preokreta
Foto: Shutterstock

Narednih par dana naš deo Evrope će se nalaziti na istočnoj periferiji jakog anticiklona preko koje će ka nama strujati hladan i suv vazduh, tako da će preovlađivati suvo ali hladno vreme. Posebno će biti hladne noći i jutra kada će zbog pretežno vedrog neba minimumi biti vrlo niski i u nizijama će se kretati od -11 do -3, a na planinama od -16 do -10, ponegde i oko -20 stepeni Celzijusa, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila.

- Dnevni maksimumi niski ali ništa ekstremno jer će dosta sunca i činjenica da se dan počinje produžavati usloviti umereno hladne dane uz maksimume od -4 do +2 stepena Celzijusa, na višim planinama, naravno znatno hladnije. Još danas vetar će biti umeren, nad Srbijom, i planinskim delom regiona na udare i jak severni, dok će duž Jadrana danas i sutra biti jake i olujne bure.

Sredinom nedelje vrlo slab ciklon sa centrom nad severnom obalom Afrike će doneti okretanje strujanja na istočmo ali gotovo sigurno da neće doneti bilo kakve padavine - kaže meteorolog.

U drugom delu nedelje i prema sledećem vikendu i dalje suvo. Noćni i jutarnji mrazevi će i dalje biti prisutni ali će polako slabiti i za naredni vikend jutarnji minimum od -13 do -6 na planinama i od -6 do 0 u nizijama. Dnevni maksimum u nizijama od +2 do +5 stepeni Celzijusa.

Prema sredini meseca sve upućuje na dalje otopljenje uz postepeno jačanje uticaja Atlantika koji bi sredinom meseca mogao doneti povremene padavine, gotovo sigurno u obliku kiše, stoji u prognozi.

- Dalji razvoj sinoptike ostaje upitan. Proces zagrevanja stratosfere će imati svoj nov ciklus negde od 09.02. pa do oko 18.02. Za sada se simulira značajno slabljenje ali ne i razdvajanje polarnog vrtloga, nešto slično kao početkom februara. U isto vreme modeli za sada daju signal za značajno slablenje zapadnih vetrova, dok neki od članova niza idu ka okretanju vetrova na istočne ali to još uvek nije dominatan trend - objašnjava meteorolog.

I dalje je vrlo verovatno da je ovo najhaldniji deo zime i da nas možda čeka još jedno zahlađenje, možda čak i obilniji sneg (u koliko sve mnogo detalja poklopi) ali teško da se ovako niske temperature javiti, navodi se.

- Narednih dana hladno ali uglavnom suvo, posle 10.09. popuštanje hladnog talasa, a prema sredini meseca i osetno otopljenje - zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading