PRED NAMA JE NAHJLADNIJI DEO ZIME Stiže 10 cm novog snega, temperatura pada na minus 17
Foto: Shutterstock

U subotu će se preko nas premeštati hladniji i malo vlažan vazduh te će uz promenjljivu oblačnost biti veoma vetrovito, posebno na severu regiona. Više oblaka treba očekivati nad većim delom planinske Srbije, severoistočne i istočne BiH i severne C.Gore gde će biti i nešto jačih snežnih padavina, te se tamo lokalno uz jak nalet snega može akumulirari i oko 10cm novog snega, dok će nizijski delovi Srbije i Hrvatske imati samo povremene nalete krupe, susnežice ili snega ali uglavnom bez akumulacije na tlu.

U subotu dnevni maksimum od +2 do +6, krajem dana u padu na vrednosti ispod nule. Nedelja donosi mirnije vreme uz umeren severozapadni vetar, više sunca i ređu pojvu prolaznog snega, uglavnom na planinama BiH, Srbije i C.Gore. Dnevni maksimum još niži i trebao bi se kretati od -5 do +1 stepen Celzijusa.

Prvi deo sledeće nedelje donosi relativno hladno vreme ali kako u našoj blizini verovatno neće biti ciklona šanse za pojavu snega su vrlo male. Duvaće umeren severni vetar, koji će oko srede okrenuti na slab do umeren, istočni. Dnevni maksimumi uglavnom od -5 do +2, a oko srede od -3 do +4 stepena Celzijusa. Minimumi vrlo niski i trebali bi se kretati u nizijama od -11 do -4 stepena Celzijusa, a na planinama od -17 do -10 stepeni Celzijusa, lokalno i malo niže.

Prema kraju sledeće nedelje uz dominaciju anticiklona verovatno suvo i stabilno. Noćni minimumi i dalje niski, uglavnom od -12 do -1, a dnevni maksimumi uz dosta sunca u postepenom porastu i oko narendog vikenda verovatno od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Prema dugoročnim projekcijama sredinom meseca suvo uz hladne noći sa mrazem i relativno tople dane, dok ostaje da si vidi hoći li se novo zagrevanja strosfere koje GFS prognozira posle 09.02. i naglo slabljenje zapadnih vetrova koje ECMWF i dalje prognozira negde oko 16.02. odraziti na sinoptiku i omogućiti još neke hladne nalate u drugom delu meseca.

Pred nama je zahlađenje i najhladniji deo ove zime koje je do sada prošla bez bilo kakve ozbiljne hladnoće, ali su šanse za konkretniji sneg trenutno minimalne jer nema simulacije ciklona u našoj blizi. Kako još uvek ima 2-3 dana do jačeg zahlađenja ima prostora za izmene na simulacijama ali u ovom momentu ništa ne upućuje na to da će ih i biti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading