KAKO DO SUBVENCIJE OD 2.000 EVRA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Stari dizelaši idu na reciklažu!
EPA
KAKO DO SUBVENCIJE OD 2.000 EVRA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Stari dizelaši idu na reciklažu!

Foto: Tanjug

 

Vesić je rekao da je taj program posebno značajan jer treba da dovede do smanjenja zagađenja vazduha. Realizacija će početi 2024. godine i program će trajati dve godine.

- Država je izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistraciju - kazao je ministar Vesić.

On je naveo da je u Srbiji oko 2,8 miliona registrovanih vozila, što je za milion više nego pre samo 10 godina, kada ih bilo 1,8 miliona.

Inače, samo u poslednje dve godine u Srbiju je uvezeno skoro 200.000 dizel vozila, a njihova prosečna starost je oko 17 godina prema istraživanju Saobraćajnog fakulteta. Toj statistici doprinosi i činjenica da je naša zemlja jedina u regionu u kojoj je uvoz automobila sa evro 3 motorima i dalje dozvoljen, dok je u ostalim standard evro 5.

Kako bi se smanjila upotreba ovih neekoloških automobila, Vlada Srbije je usvojila Program zaštite vazduha od 2022. do 2023 godine sa akcionim planom, u sklopu kojeg je predviđeno da se standard najpre podigne na normu evro 5, a ubrzo posle toga i na evro 6.

Deo te strategije je dodela državnih subvencija za zamenu starih vozila, a planirano je da se u prvom ciklusu zameni oko 140.000 automobila. To znači da svi koji poseduju automobile sa motorima evro 1, 2, i 3 moraće da se odreknu svog starog ljubimca za potrebe reciklaže, a tako će ostvariti pravo za dobijanje subvencije za kupovinu automobila s normom evro 6.

- Sada definišemo pravilnike koji će biti objavljeni u narednom periodu, i od 1. januara 2024. godine građani će moći da se prijave i iskoriste ove subvencije - rekao je ministar Vesić.

Evropa presekla: Svi na struju!

Podsetimo, Evropska unija je u poslednjim danima prošle godine postigla konačan dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine. Cilj zakona je borba protiv klimatskih promena i brži prelazak na električna vozila. To će onemogućiti prodaju novih vozila na fosilna goriva u 27 zemalja. Prema ovim merama, novi automobili sa nultom emisijom štetnih gasova moraće da pojeftine, pa će na taj način biti dostupniji većem broju vozača.

Pojedine države su i ranije rešile da postepeno izbace dizelaše i benzince s ulica. Tako se u Norveškoj benzinci i dizelaši neće prodavati već od 2025, dok za 2030. isto planiraju Velika Britanija, Švedska, Danska, Holandija i Belgija, a Francuska ovakvu promenu planira najdalje do 2040. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading