DETEKTIVI JURE LAŽNE BOLESNIKE! Na lažnim bolovanjima u 2022. godini bilo čak 40.000 Srba
Foto: Shutterstock

Tokom 2022. godine oko 40.000 zaposlenih koristilo je pravo na bolovanje, iako nisu imali zdravstvene tegobe, tvrde u Uniji poslodavaca. Sumnjive doznake o bolovanju proveravaju se na zahtev poslodavca ili RFZO, a nekad ima posla i za privatne detektive.

- Savetujemo našim poslodavcima da sklope ugovore sa nekim zdravstvenim ustanovama i pošalju zaposlenog na kontrolni pregled, ako posumnjaju da on bez razloga koristi pravo na bolovanje - istakla je Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su naveli da je u 2022. proveravano oko 2.500 bolovanja i da su u 12 odsto slučajeva utvrđene određene nepravilnosti.

Najčešća kazna je ukidanje plate i doprinosa za period koji se utvrdi da je sporan. Osim toga, poslodavac ima pravo da zaposlenom uruči otkaz. Bolovanje do 60 dana određuje izabrani lekar, a od 61. dana lekarska komisija.

- Bolovanje koje je procenio lekar kontroliše prvostepena lekarska komisija, a bolovanje koje je cenila prvostepena komisija, kontroliše drugostepena komisija. Ocena drugostepene komisije je konačna. Ako imamo zahtev poslodavca ili Republičkog fonda za kontrolu bolovanja koje je cenila drugostepena komisija, veštačenje rade tri lekara specijalista - objasnila je Vesna Latinović iz RFZO.

Poslodavac može da zakuca na vrata zaposlenog ili da angažuje privatnog detektiva. Na taj korak se najčešće odlučuju strane kompanije. Ipak, čak i kad traže, detektivi nemaju pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju.

- Ne zvonimo čoveku na vrata zato što je to posao poslodavca ili njegove interne disciplinske komisije, ali zato našim metodama, kroz razgovor sa komšijama, prijateljima, susedima, pokušavamo da dobijemo podatke gde bi to lice trebalo da se nalazi u tom momentu. Ako dobijemo određena saznanja, dolazimo na to mesto, proveravamo. Ako dokumentujemo tog čoveka, recimo da on u tom momentu radi u radionici, naša izjava uz eventualno neku fotografiju dovoljan je dokaz poslodavcu da pokrene postupak - ispričali su ranije za medije iz jedne detektivske agencije u Beogradu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading