POLARNA ZIMA U SRBIJI? NEMA NI GOVORA Meteorolog kome Srbi veruju otkriva šta nas zaista čeka u narednom periodu
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Od ponedeljka sledi jačanje uticaja Atlantika koji će ka nama transportovati malo topliji i povremeno vlažan vazduh. U ponedeljak malo do umerno oblačno, tokom većeg dela dana suvo i malo toplije u odnosu na danas, posebno na zapadu regiona. Krajem dana i u toku noći ka utorku preko regiona će se premestiti oslabljen hladan front koji će doneti jak severozapadni vetar i ređu pojavu prolaznih padavina, stoji u novoj prognozi vremena meteorologa Marka Čubrila za Srbiju.

- Nešto više padavina može biti nad planinama BiH, Srbije i C.Gore gde će zbog orografskog efekta doći do kraćeg zadržavanja fronta. Posle jutarnjeg mraza dnevni maksimum od +2 do +8 stepeni Celzijusa - navodi se.

Od utorka do petka promenljivo oblačno i relativno toplo, povremeno uz prolazna naoblačenja koja će donositi uglavnom slabe padavine, u nizijama petežno kiša, a preko 800mnv moguć sneg. Dnevni maksimum od +4 do +11 stepeni Celzijusa, najavljuje Čubrilo.

- Od petka je moguće zahlađenje uz spuštanje hladnijeg ali slabo vlažog vazduha sa severa Everope. Za sada je snaga tog zahlađenja vrlo upitna, nema ni govora (barem ne u ovom momentu) o bio kakvom polarnom zahlađenju, i to što će se noćni minimumi konačno i u nizijama spustiti ispod nule je trebalo da se desi pre dva meseca - dodaje meteorolog.

- Na planinama, posebno koje su poznate po jakim mrazevima oko 06.02. može biti i oko -15 stepeni Celzijusa, dok će u nizijama uglavnom biti od -6 do -3 stepena Celzijusa i to su NORMALNE zimske temperature, a ne nekakve polarne hladnoće - objašnjava Čubrilo.

- Prema trenutnoj sinoptici bi u nizijama (ispod 600) maksimumi i dalje bili od 0 do +3 stepena Celzijusa, tako da i to pokazuje da nema ni govora o polarnim udarima i ostalim floskulama koja služe za click-bait naslove. Snega će pri trenutnoj sinotpici verovantno biti samo u brdsko-planinskom delu regiona, jer će tamo zbog reljefa doći do pojačanja padavina, dok bi nizije po sadašnjem stanju sinoptike ostale bez konkretnog snega - stoji u prognozi.

Kako navodi Čubrilo, ne treba nasedati na bombastične naslove o polarnom zahlađenju tokom naredne nedelje, ali i najavljuje umereno jako zahlađenje od -6 do -15 stepeni na planinama.

- Naravno da postoji ogroman prostor za izmene, još uvek smo 4-5 dana od očekivane promene i kako se ona može pojačati isto tako se može i sasvim ukinuti, dodaje meteorolog.

- Do petka malo toplije, povremeno prolazne, uglavnom, slabe padavine, a zatim je moguće zahlađenje uz povremene padavine. Za sada nema ni govora o polarnoj hladnoći, a u koliko sinoptika krene u tom smeru, ja ću vas odmah obavestiti - zaklučuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sanja

30.01.2023 07:10

Ne, ne verujemo Čubrilu jer u svom radnom veku nijednom nije pogodio tačnu vremensku prognozu.