OPROBANI TRIKOVI Trgovci se snalaze, pojedini kupci zadovoljni, drugi sigurni da je reč o prevari: Na komad slatkiši, cigarete, pelene, lekovi...
Foto: Shutterstock

Dovitljivi trgovci počeli su da prodaju na komad i robu koju pre nismo mogli da kupimo na taj način, a naši čitaoci su nam se javili jer se pitaju da li je to neka prevara ili je reč o robi kojoj je istekao rok trajanja, pa da ne propadne...

Tako odnedavno na kioscima nude jednu čokoladice za 60 i 120 dinara koje se prodaju samo u većem pakovanju.

- Kupovao sam cigarete na kiosku u blizini stana, ovde u Mirijevu, i prodavačica mi je ponudila jednu čokočadicu na komad po ceni od 60 dinara. Posle mi je komšija rekao da drugu vrstu (koja se kupuje isklučivo u pakovanju) već duže na komad za 120 dinara - rekao je za Alo! naš sugrađanin M. L.

I dok je ova mogućnost neke obradovala jer za malo para mogu da uživaju u omiljenim brendovima čija veća pakovanja za prvu vrstu koštaju 790 dinara , odnosno 820 dinara za drugu, drugi su uvereni da trgovci tako uvaljuju robu kojoj je istekao rok.

- Pre nekoliko meseci kod nas na Banovom brdu na kioscima je na komad mogao da se kupi i jedan poznati slatkiš. Cena mu je bila 15 dinara, a pakovanje od šest komada u tom trenutku je koštalo manje od 50 dinara. U početku smo svi kupovali, ali kad smo shvatili da je prevara, jer bi komad trebalo da bude oko devet dinara, prestali smo. Kako god okreneš, trgovci nađu načina da nas opelješe. Uz to, nisam sigurna da nam nisu uvalili slatkiše kojima je istekao rok, što je nemoguće proveriti jer datum upotrebe uvek piše samo na kutiji - navela je Marija S.

OPROBANI TRIKOVI Trgovci se snalaze, pojedini kupci zadovoljni, drugi sigurni da je reč o prevari: Na komad slatkiši, cigarete, pelene, lekovi...

Foto Alo/ilustracija

 

Trgovci, makar neki, tvrde da robu prodaju na komad iz krajnje logičnih razloga.

- Sećate li se da je pre desetak godina bilo normalno da kupujemo cigare i pelene na komad? Onda se, tri godine kasnije, na pijacama masovno nudilo voće na komad, pa je jedna trešnja koštala četiri dinara. Neki su se smejali tome, ali meni je to bilo okej. Ako može avokado na komad, što ne bi mogla i naša trešnja? - navela je radnica jedne privatne radnje u Beogradu.

U drugoj prodavnici na pijaci na Banjici, za Alo! su objasnili da slatkiše ne raspakuju i prodaju ih komadno zato što kupci nemaju novca za veliko pakovanje, već zato što su hteli da im ponude brzo rešenje za hitan problem. Baš kao što je slučaj sa pelenama.

- Mi smo mala prodavnica i trudimo se da imamo od svega pomalo, ali ne možemo da imamo sve proizvođače pelena, na primer. Pa opet, držimo pelene i dajemo stalnim kupcima mogućnost da kupe nekoliko komada kad im zafali pre nego što stignu do neke veće prodavnice i nađu marku koju inače koriste. Što se skupljih slatkiša tiče, pošla sam od sebe, padne mi šećer, jede mi se nešto slatko, ali ne baš cela kutija. Zar nije super što može da se uzme komad ili dva omiljenog brenda, utoli se potreba za slatkim i ne potroši se gomila novca - objasnila je vlasnica ove prodavnice koja je želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, cenu dobijaju tako što podele broj komada s cenom koju su prethodno odredili za upakovan proizvod.

- Uvek vodimo računa i o rokovima, nema šanse da prodajemo bajatu robu - zaključila je naša sagovornica.

Lekići na kašičicu

Iako se po pravilima lekovi izdaju samo u originalnom pakovanju, sve češće je moguće kupiti medikamente na tablu ili komad. U većini apoteka i dalje ne možete dobiti lekove na komad, već samo pomoćna lekovita sredstva. Sve što je pakovano u kesicama, vitamini, lekovi protiv prehlade i gripa, ampule, pastile za grlo, sve to se može uglavnom nabaviti i na komad, ali je preporuka da od farmaceuta zatražite kopiju uputstva koje ide uz lek.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading