DRŽALI ZAMRZNUTE LEŠEVE PASA! Jezive scene iz Bora
Foto: Printscreen/Printscreen

Danima društvene mreže preplavljuju snimci koje ona i njene kolege volonteri prave u prihvatilištu u kom, sudeći po prikazanim scenama, životinje borave jedva žive, izgladnele i prehlađene.

Snimke objavljuje nekoliko organizacija za zaštitu životinja, među kojima je najaktivnije „Udruženje za zaštitu životinja „Beban“ iz Bora.

Do sada su prikazivani kavezi u koje jedva stanu izgladneli psi, kako jedva čekaju da nešto pojedu, kako žive u izmetu... ali sve to je ništa u poređenju sa snimkom koji je objavljen juče i na kom se vidi Anđela Kocić iz Udruženja „Pit“ iz Niša, koja vadi iz kesa zamrznute pse različite starosti, od sasvim malih štenaca, pa do poodraslih.

- Hoćete da kažete da su ovo psi s ulice? Sada ćemo da vidimo da li imaju čipove - priča ona dok vadi i proverava ukočeno telo jednog štenca iz kese.

Printscreen

 

Iako je već taj prizor jeziv, tu nije kraj, jer ona zatim cepa još dve kese odakle vadi još dva tela pasa sa jasno vidljivim povredama i tragovima krvi.

- Evo ga. Ja ne znam, majke mi moje. Hajde vi da mi objasnite. Kako ćemo nakon ovog mirno da spavamo večeras? Šta je ovo? Je l’ ovo treba da radim, do kada ovo treba da radim? Objasnite mi šta je ovo? Do kada ću ovo da radim? - pitala je ona radnike u prihvatilištu, koji gotovo ništa nisu odgovorili.

Naime, kako nam je rekla Anita iz Udruženja za zaštitu životinja, ova devojka je leševe otkrila slučajno.

- Ona je pozvala inspekciju i kada je htela da im pokaže da se hrana za pse drži u prostoru gde se nalaze mrtvi i živi pacovi, slučajno je našla tela životinja. Takvo prihvatilište bi moralo da sarađuje s kafilerijom i gde bi morali leševi da se spale nakon uginuća, a postoji ovde osnovana sumnja na to da oni njih bacaju na deponije, zbog čega se šire zaraze, razne zoonoze i ko zna šta još - kaže Anita za Alo!.

Printscreen

 

Ona je dodala da je Udruženje „Pit“ podnelo prijavu, te da se čeka da nadležni utvrde odgovornost i mere. 

Kako su za Alo! rekli iz JKP „3. oktobar“ u Boru, Sektora za zoohigijenu, „nije sve tako crno kao što oni prikazuju na društvenim mrežama“, ali inspekcija će dati svoj sud, pa će biti jasnije.

- Trenutno nam je tu policijska inspekcija, razgovaraju s poslovođom, tako da ćemo više podataka moći da damo kada se sve to završi. To što su oni objavili za leševe, to su, koliko ja znam, sakupljeni leševi s ulice, jer je bila saobraćajka. Toliko znam - rekla je za Alo! osoba koja se predstavila kao administrativni radnik.

Ledeni šmrkovi i mokra slama

Na nekim od snimaka koji su osvanuli na društvenim mrežama vide se radnici kako neljudski postupaju prema psima.

- Radnici ledenim šmrkovima peru podove dok su psi unutra u kavezima, oni leže na mokroj slami, zdrav pas uđe u prihvatilište, tamo se razboli i umre. Svako prihvatilište ima ogromne fondove za finansiranje tih prihvatilišta, a oni tim parama plaćaju samo radnike, koji se onda užasno ponašaju sa životinjama. Ako to daju nevladinim organizacijama, neko će zaista da vodi računa o njima - rekla je Anita.

Razotkrivanje počelo na poziv građana

Printscreen

 

Razotkrivanje stanja u „šinteraju“ u Boru i počelo je pre desetak dana, kada su aktivisti Udruženja „Pit“ prvi put otišli tamo, na poziv građana.

- Tamo se nalazi 120 pasa koji su u kavezima, koji su ekstremno neuhranjeni, nevakcinisani, nečipovani, registrovani na vlasnike, da JKP nikada nije prebacio vlasništvo, što nije po zakonu. Ti psi su osuđeni na doživotni boravak u tim kavezima, dok izdrže. Mi se nadamo da će se oglasiti i opština i JKP zašto su oni tu takvi, jer oni u tom stanju ne mogu ni da se sterilišu, ni vakcinišu - rekla je Anita iz Udruženja za zaštitu životinja.

Komentari (0)

Loading