PEDIJATAR, A ANTIVAKSER! Ima li šta gore?
Jutjub/ Penn Medicine

Poslednjih godina, sa razvojem interneta i društvenih mreža, raste i antivakcioni lobi, koji koristi strahove i neinformisanost roditelja da ih skrene s odgovornog puta na zatucanu stranputicu. Zato smo doživeli da nam ponovo preti epidemija morbila, jako zarazne bolesti, koja može da dovede do smrtnog ishoda deteta, iako vakcina za male boginje postoji i daje se već 50 godina. Tako vakcinisani roditelji, dovoljno zdravi da se reprodukuju, sad ugrožavaju zdravlje svog potomstva odbijajući da ih imunizuju vakcinom koju su sami primili.

Deo krivice, pored neodgovornih roditelja, snose i lekari. Oni koji ne učestvuju u informisanju i savetovanju roditelja, ali još više oni koji su i sami antivakseri, bez obzira na medicinske škole koje su završili.

Kako smo juče nezvanično saznali u jednom beogradskom domu zdravlja, lekari ne ulaze preterano u ubeđivanje roditelja antivaksera.

- S jedne strane su razumni ljudi koji dođu i kažu šta im je nedoumica, doktor im objasni da su priče o autizmu neosnovane i oni lepo zaštite dete. Međutim, kad se pojave roditelji sa zatucanim stavom, zadrti u svom stavu, doktori uglavnom takve ni ne pokušavaju da ubeđuju jer nema vajde - rekla nam je jedna od sestara u domu zdravlja.

Po zakonu, međutim, pedijatar je dužan da prijavi svakog roditelja koji odbija da vakciniše dete, ali se to retko događa. Naime, pedijatri imaju zakonsku obavezu da prijave sanitarnoj inspekciji roditelja koji odbija da vakciniše svoje dete vakcinom iz obaveznog programa, kao što je MMR vakcina. Dešava se onda da ovi pedijatri bivaju naterani da učestvuju u sudskom procesu nakon što su učinili ono što im je dužnost, često uz potrebu da se na sudu brane od roditelja koji su prekršili zakon, a pritom ti pedijatri nemaju pravnu pomoć države, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Oni zbog toga apeluju na državu da zaštiti odgovorne pedijatre.

- Sve manje pedijatara će biti motivisano da prijave roditelja antivaksera zbog neprijatnog sudskog procesa koji sledi. Potrebna je snažna pravna podrška izabranim pedijatrima na sudu nakon što su prijavili roditelja koji je antivakser - upozorava se u izveštaju.

Prof. dr Mioljub Ristić, Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kaže za Alo! da iz iskustava u radu lekara koji se bave imunizacijom neki roditelji su nakon prijave sanitarnoj inspekciji bivali pozivani na sud, a epilozi su bili različiti.

PEDIJATAR, A ANTIVAKSER! Ima li šta gore?

Foto: privatna arhiva

 

- Ne treba smetnuti s uma da se ipak radi o manjem broju roditelja, odnosno onih koji tvrdokorno odbijaju vakcinaciju čak i po cenu plaćanja kazne za ovaj prekršaj, iako ih ni plaćanje kršenja Zakona ne oslobađa vakcinacije - ističe dr Ristić, i dodaje da, ipak, veći broj roditelja pristaje na vakcinaciju nakon malo detaljnijeg razgovora sa svojim pedijatrom ili timskom sestrom na vakcinalnom punktu.

- Na ovome treba raditi, na obezbeđivanju dodatnog vremena da se problemi i strahovi u vezi s vakcinama otklone u razgovoru pedijatra i roditelja. Ovo bi bilo lakše ostvarivo kada bi na nivou domova zdravlja postojali timovi (lekar i medicinska sestra) koji se isključivo bave imunizacijom - predlaže dr Ristić, i dodaje da jeste potrebno pozivanje na odgovornost svih zdravstvenih radnika koji govore i javno istupaju protiv vakcinacije i snažna pravna podrška izabranim pedijatrima na sudu nakon što su prijavili roditelja koji je antivakser, ali da se u praksi pokazalo da kažnjavanje ima ograničen efekat.

Zbog svega navedenog, Institut za javno zdravlje Vojvodine smatra da je potrebno pozivanje na odgovornost svih zdravstvenih radnika koji govore i javno istupaju protiv vakcinacije, dosledno sprovođenje mera iz nadležnosti sanitarne inspekcije, kao i snažna pravna podrška izabranim pedijatrima na sudu nakon što su prijavili roditelja koji je antivakser.

 

Vakcine su apsolutno bezbedne

Mnogi roditelji pod uticajem glasina i neproverenih informacija sumnjaju u bezbednost vakcine.

- Svesni da u eri lako dostupnih, ali najčešće naučno neproverenih i nepotkrepljenih informacija, roditelji bivaju izloženi sumnji u bezbednost vakcina, ističemo vrlo važnu činjenicu da su sve vakcine koje su u primeni u našoj zemlji ispitano bezbedne za decu, kao što su i u drugim zemljama. U našoj zemlji, dozvolu za puštanje vakcine u promet obezbeđuje Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), čije su procedure i protokoli ispitivanja bezbednosti vakcina usklađeni s normativima koji važe i u razvijenim zemljama sveta - objašnjava dr Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading