UPALJEN CRVENI METEOALARM! Prete nam obilne padavine, a u nekim delovima Srbije biće i snega
Foto: RINA

U Srbiji će danas biti promeljivo vreme, samo će na jugu i jugozapadu biti potpuno oblačno sa obilnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na visokim planinama sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Zbog obilnih padavina na snazi je crveni meteo alarm, a RHMZ je izdao i upozorenja zbog velike količine kiše koja se očekuje, kao i zbog formiranja snežnog pokrivača.

Najniža temperatura od četiri do 12, a najviša od 12 do 20 stepeni. Vetar umeren i jak, na planinama i u Banatu i sa udarima olujne jačine, posle podne u košavskom području u slabljenju.

U Beogradu će biti promenljivo vreme, toplo i vetrovito. Kiša i lokalni pljuskovi uz mogućnost grmljavine očekuju se kasnije posle podne, uveče i u toku noći. Najniža temperatura oko 11, a najviša oko 18 stepeni.

Biometeorološka situacija neće pogodovati većini hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i psihičkim bolesnicima. Reumatski i bolovi u mišićima su očekivani kao meteoropatske reakcije.

Upozorenje na jak i olujni južni i jugoistočni vetar

Danas u košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima tokom jutra oko 18 m/s.

Do četvrtka ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovlјavati izuzetno obilne padavine (od 100 do 150 mm, lokalno i više) svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj - Prijepolјe - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1.500 - 1.600 m. U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina.

U četvrtak će se zona intenzivnih padavina izmestiti ka istoku i jugoistoku Srbije, gde se očekuje od 20 do 50 mm za 24 h.

UPALJEN CRVENI METEOALARM! Prete nam obilne padavine, a u nekim delovima Srbije biće i snega

Printscreen

 

Snežne padavine

Za vikend u zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlјu ponegde formirati manji snežni pokrivač.

"Vrlo opasno vreme"

U celoj Srbiji, izuzev istočnog dela, na snazi je meteoalarm! Crveno upozorenje odnosi se na predeo jugozapadne Srbije kao i za područje Kosova i Metohije, gde opasnost preti od obilnih padavina, ali i jakog vetra i grmljavine, zbog kojih je na snazi žuti meteo alarm.

Hidrološko upozorenje

Na Limu kod Prijepolja vodostaj će od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18. i 19. januara, a na Ibru kod h.s. Raška vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18.i 19. januara. Na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading