SPREMITE SE ZA VREMENSKU KLACKALICU Stižu žestoke padavine i sneg!
Alo/Ognjen Radošević

Poznati meteorolog, Marko Čubrilo, najavio je da će vremenke prilike varirati tokom ove sedmice. On je na svom Faceboook nalogu saopštio i u kom delu nedelje možemo očekivati zahlađenje.

Od ponedeljka kreće uticaj serije jakih ciklona koji će se prekos severne Italije i severnog Jadrana premešati dalje na severoistok. Najveći deo našed regiona će se nalaziti u toplom sektoru ovih sistema te će uz jako južno strujanje biti relativno toplo. Samo će u ponedeljak na krajnjem severozapadu Hrvatske na kratko zahladiti te je tamou ponedeljak pre podne moguć i prolazan sneg. Dok će nad ostalim delom regiona biti prolazne kiše i snega preko 900mnv. Vetar južni, tokom dana u pojačanju, a dnevni maksimum do +2 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +12 ponegde nad jugozapadom BiH i Srbije, napisao je meteorolog.

Utorak i sreda donse veoma vetrovito i vrlo nestabilno vreme uz čestu pojavu kiše, koja lokalno može biti i veoma obilna. Snežna granica visoko na oko 1100mnv. Nešto manje padavina samo na krajnjem jugoistoku Srbije, dok će duž Jadrana biti i grmljavinskih pljuskova. Vetar umeren i jak, na planinama, duž južnog i srednjeg Jadrana kao i u košavskom području na udare i olujan južni i jugoistočni. Dnevni maksimum vrlo visok, uglavnom do +7 do +15, a lokalno u sredu i oko +17 stepeni Celzijusa.

U četvrtak će se formirati nov ciklon koji će svoj centar premštati prvo ka Jadranu, a zatim do kraja nedelje preko jugoistoka Balkanskog poluostrva dalje na severoistok. Od četvrtka će se osetno hladniji vazduh prvo pojaviti na severozapadu regiona, dok će se u petak i za dane vikenda proširiti i nad njegov ostali deo. Kiša će prvo u četvrtak na severozapadu, a u petak i nad velikom delom regiona koje je preko 500mnv preći u obilan sneg. Delovi regiona isspo 500mnv su još uvek upitni kada je sneg u pitanju jer doslovce svaki proračun modela “šeta” centar ciklona za 40-60km, a to je u situaciji kada su temperature marginalne (oko nule) ključno za odnos kiše i snega. Količina hladnog vazduha koja će stići do nas će svakako biti dovoljna da uslovi zahlađenje koja će temperature vratiti u okvire proseka, ali nikako se ne radi o nekom velikom, polarnom, zahlađenju. Da je zahlađenje tako jako sneg verovatno ne bi bio upitan i za predela ispod 500mnv, a ovako će se verovatno tek oko srede znati detalji oko količine i raspodele snega i zato još dan ili dva ne bih stavljao detaljne karte očekivane akumulacije snega.

 

 

U petak i za vikend svakako hladnije uz maksimum do 0 do +4, dok se visina dnevnog mraza očekuje na oko 600mnv.

Od sutra počinje period vrlo obilnih padavina i do naredne nedelje bi najveći deo regiona mogao akumulirati između 50mm i 70mm taloga, što je iznad prosečnih, mesečnih, suma za januar,a biće i predela (uglavnom uz južne Dinaride) gde će pasti i preko 200mm taloga.

Ovo su veoma visoki padavinski totali i može biti problema na kraćim planinskim tokovima i pojavom klizišta. Što pre kiša pređe u sneg ta će se opasnost smanjiti.

Naredne nedelje nas očekuje veoma promenjivo vreme, jak vetar i vrlo nizak atmosferski pritisak, naveo je meteorolog Marko Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading