I VESELO I SVEČANO Proslavljena noć između 13. i 14. januara: Srpska nova uz vatromet i kuvano vino
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Srpska nova godina dočekana je u noći između petka i subote uz veselje, vatromet, kuvano vino u rakiju, i uz dobru muziku širom naše zemlje, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori...

Mnogobrojni Beograđani i gosti slavili su na Trgu Republike uz nastup Gorana Bregovića i Orkestra za svadbe i sahrane, s pevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem.

Pred samu ponoć Bregović je sa svojim orkestrom otpevao „Mesečinu“, „Jeremiju“ i „O, bela, ćao“, da bi u finalu zatresao „Kalašnjikov“. Nakon što je Bregović sa Beograđanima krenuo da odbrojava deset sekundi pred ponoć stigao je raskošni višeminutni vatromet. Posetioce je pre nastupa Bregovića zagrejao raspoloženi nastup trubača Elvisa Bajramovića, pobednika prošlogodišnjeg Sabora trubača u Guči, koji je izveo niz narodnih pesama i obrada svetskih pop hitova.

Neposredno nakon grandioznog odbrojavanja poslednjih 10 sekundi stare godine po julijanskom kalendaru, tačno u ponoć, sa Kule Beograd, novog simbola naše prestonice, usledio je impresivni višeminutni vatormet, kao i svetlosni šou nekoliko desetina lasera, bimova i LED strobova.Ovaj spektakl na nebu iznad Save propraćen je zvucima trube čuvenog Dejana Petrovića, koji je svojom muzikom proslavio Srbiju širom sveta.

I VESELO I SVEČANO Proslavljena noć između 13. i 14. januara: Srpska nova uz vatromet i kuvano vino

Foto: Tanjug - Spektakularni vatromet sa Kule Beograd 

Veselo je bilo i u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Čačku...

Republika Srpska: Slavilo se do jutra

U ponoć su molebani služeni u hramovima širom Srpske, a doček pravoslavne nove godine organizovan je na mnogim trgovima. Svečano na otvorenom, uz kuvano vino, čaj i muziku novo leto dočekali su i stanovnici Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Novog Grada, Teslića, Prnjavora, Andrićgrada, Šamca, Foče...

Na šetalištu pored Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci Bilju Krstić i njen Bistrik orkestar, te uz mladu etno-pevačicu iz Crne Gore Branku Zečević pravoslavnu novu godinu dočekao je veliki broj kako Banjalučana, tako i gostiju iz drugih gradova. Osim njih, prisutne su nastupom oduševili devojčica sa Kosova Pavlina Radovanović, kao i mladi vokal Danilo Milosavljević. U ponoć je u hramu služen moleban za srećno i berićetno novo leto.

Kako prenose mediji u Bosni i Hercegovini, slavilo se do duboko u noć u sarajevsko-romanijskoj regiji i na Јahorini. Nakon slavlja, u hramovima širom RS služeni su molebani za blagosloveno novo leto Gospodnje.

Liturgija u Hramu Svetog Save

Ponoćnom liturgijom u okviru koje je služen moleban, odnosno praznično bdenje, u Hramu Svetog Save dočekana je Srpska nova godina po julijanskom kalendaru. Srpska nova godina je i ispred Hrama Svetog Save dočekana u prazničnom raspoloženju i dobroj atmosferi, uz kuvano vino...

Kragujevac: Uz zvuke roka

Na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, u organizaciji Doma omladine, održan je tradicionalni rok koncert za julijansku Novu godinu na kojem je nastupila niška grupa „Galija”.

Novi Sad: Džez i vatromet

Na više lokacija u gradu, ali i u prigradskim naseljima, dočekana je Srpska nova godina u Novom Sadu uz koncerte različitih muzičkih žanrova - Vojvođanski bluz bend i Tihomir Pop Asanović, hrvatski džez-rok i fjužn klavijaturista nastupili su na Brodu Zeppelin... Novosađani su uživali i u vatrometu u ponoć na Veterniku.

Čačak: Nezaboravna noć

Više od 15.000 ljudi uglas pevalo „Ljiljanu“ na koncertu Ace Pejovića...

Tradicionalni koncert u Narodnom pozorištu

Tradicionalni Novogodišnji operski gala koncert solista, Orkestra i Hora održan je uoči dočeka Srpske nove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading